2024. április 29. - Péter

Elköltözött a múzeum

Új helyre költözött a nagykárolyi (Carei) történeti múzeum. A gyűjtemény, amelynek régészeti leletei már több európai kiállításon részt vettek, a Károlyi-kastélyban kapott helyet - írja internetes kiadásában a kolozsvári Krónika napilap.
2009. január 23. péntek 20:05 - Hírextra
A történeti múzeum legfigyelemreméltóbb darabjai azok a középkori tárgyak, amely egykor a kastély angolparkját díszítették. A velencei remekművek a 19. század végén kerülhettek Nagykárolyba, mert a korábbi írásos beszámolók még nem említik őket.

A kerti dísztárgyakhoz egy nemrég restaurált kerti pad, egy kútkáva és két faragott oszlop, valamint egy rácsavarozható virágtartó álló dísztárgy is tartozott, ezek egy hatalmas virágágyás két végét zárták le.
A velencei együttes az 1970-es évek végéig állt a nagykárolyi kastélykertben. A gyűjtemény legérdekesebb darabja az a kútkáva, amelynek már csak a felső része van meg. A román stílusú kútkáva a 9–10. századból származhat, Romániában egyedüli darab.

A nagykárolyi kastélyban működő városi múzeum, a kiállítóterem, a 80 ezer kötetes könyvtár és a kultúrház most a történeti gyűjteménnyel is gazdagodott. A 15-16. századi vár helyére a 18. század végén késő barokk stílusban épült kastély középső bástyája napjainkban kilátó, 12 hektáros parkja arborétum.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását