2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Jégcsapok a múzeumban

A földtől felfelé növő jégcsapok képződtek a salgótarjáni, föld alatti bányamúzeumban, a különféle alakokat öltő jégszobrocskák magassága eléri a 80 centimétert; hasonló jelenségre utoljára négy éve volt példa - mondta az MTI-nek csütörtökön a bányamúzeum
2009. január 15. csütörtök 13:45 - Hírextra
Vajda István elmondta: a bejárattól mintegy 50 méterig három helyen alakultak ki a jégcsapcsoportok, létrejöttükhöz az kellett, hogy a hőmérséklet hét-nyolc napig mínusz 10-12 fok volt a nógrádi megyeszékhelyen.

A jégképződés oka, hogy a szellőzőrendszeren érkező hideg levegőtől pára csapódik le a mennyezeten - magyarázta. Sok őszi csapadék is a talajban maradt, és mivel a bányamúzeum bejáratánál vékony a fedőréteg, az esővíz lassan leereszkedik, átszivárog, és a nedvesség lecsöpög a talajra, amely a bánya leghidegebb területe, ezért ott jégcsapokká kezd növekedni.

Vajda István hozzátette, hét-nyolc nap kellett, mire kialakultak a kisebb-nagyobb jégcsapok, a legmagasabbak elérik a 80 centimétert, átmérőjük 5-15 centiméter. A hófehér jégcsapok mellett színesek is képződtek, mert az alsóbb, átfogó talajrétegeken keresztül csersav, illetve a vastámokból rozsdás víz szivárgott le.

Legutóbb négy éve volt példa hasonló jelenségre a bányamúzeumban. Azon a szakaszon, ahol a jégcsapok láthatók, a külső hőmérséklet uralkodik, lejjebb a bányában viszont jelenleg is 8 fok van.

A salgótarjáni bányamúzeumot, az ország egyetlen föld alatti szénbányászati kiállítóhelyét 1965-ben nyitották meg a József-lejtősakna épen maradt, 280 méter hosszú vágatrendszerében. Nógrád megye idegenforgalmi látványosságát 2005-ben újították fel, a látogatók itt úgy érezhetik, hogy valóságos, ma is élő munkahelyet járnak be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását