2024. május 2. - Zsigmond

Nagyapáink Mohácsa

Nagyapáink Mohácsa, a Don-kanyar címmel nyílik az 1943-as doni katasztrófáról a széles közönség által még nem látott dokumentumokat és fotókat is bemutató kiállítás hétfőn a hódmezővásárhelyi Emlékpontban - tájékoztatta az MTI-t Medgyesi Konstantin, az in
2009. január 9. péntek 16:25 - Hírextra
A január 18-ig látható tárlaton megtekinthetők többek között olyan, a katonák által a fronton saját kézzel készített képeslapok, amelyeket szeretteik számára rajzoltak, festettek, abban bízva, hogy minél hamarabb láthatják őket. Több tízezer magyar fiatalembernek és közöttük 150 hódmezővásárhelyi katonának azonban ez az öröm soha nem adatott meg, mert a pergőtűzben vagy a kegyetlen hidegben elpusztultak a Don mentén és mindörökre orosz földben nyugszanak - mondta a muzeológus.

Számukra állít mementót a vásárhelyi kamarakiállítás, amelyen láthatóak lesznek egy vásárhelyi katona kint készített fotói is. A honvédek doni mindennapjait Kárai László örökítette meg, aki egy szerencsés véletlennek köszönhetően élte túl 1943 januárjának borzalmait. Közvetlenül mellé csapódott be egy gránát, amely ha felrobban, darabokra tépte volna a vásárhelyi férfit és társait is, az aknalövedék azonban nem robbant fel.

Látható majd a kiállításon egy vásárhelyi katona által a doni áttörés után néhány nappal talált tábori imakönyv is, amit a honvéd elesett harcostársa és a doni áldozatok emlékére hazahozott, így lehet része a hódmezővásárhelyi tárlatnak.

Megtekinthetik az érdeklődők az 1983-ban kiadott, Pergőtűz című könyv egy példányát is, ami azért számít érdekességnek, mivel a doni katasztrófáról szóló kiadványt egy héttel a megjelenése után a kádári hatóságok betiltották és bezúzásra ítélték. A több mint 80 ezer példányban napvilágot látott kötetből így alig maradt fenn néhány.

A tárlat hétfő esti megnyitóját kerekasztal-beszélgetés és fáklyás felvonulás követi, amely lezárásaként megkoszorúzzák a második világháborús emlékművet - közölte Medgyesi Konstantin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását