2024. május 17. - Paszkál

Új emléktáblát avattak, a lopott helyett

Újra kellett avatni a doni hősök emlékparkját a Heves megyei Tiszanánán, mert az elesettek neveit megörökítő bronztáblák többségét korábban ellopták - tájékoztatta hétfőn a település polgármestere az MTI-t. A 2.600 lakosú község egy egri cég felajánlása n
2008. január 14. hétfő 13:51 - Hírextra
Az önkormányzati vezető elmondta, hogy eredetileg 24 bronztábla emlékeztetett a falu 134 hősi halottjára.

A fémtolvajok a neveket feltüntető 21 tábla közül 12-őt vittek el, ám otthagyták azt a 3 bronzlapot, amelyeken doni életképek és a falut idéző motívumok láthatóak - fűzte hozzá.

A polgármester hangsúlyozta, a helyreállítást a község anyagi lehetőségein túl az is hátráltatta, hogy az eredeti, lektorált táblaegyüttes egy mongol művész alkotása. Vagyis a jelenleg Pekingben élő szobrász engedélyére is szükség lett volna az eredeti kollekció újraöntéséhez.

Ezért a neveket feltüntető maradék kilenc táblát leszedték s most már gránittáblák emlékeztetnek az elesettekre. Ugyanakkor megmaradtak az életképeket bemutató bronzlapok - mondta Tóth József.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását