2024. május 17. - Paszkál

"Galambtalálkozó" Hódmezővásárhelyen

Az Alföldi Galériában látható, Picasso Vásárhelyen című tárlat tiszteletére "galambtalálkozót" tartanak szombaton; a november végéig nyitva tartó kiállításhoz kapcsolódó rendezvényen több formában is megidézik a spanyol mester kedvelt állatát és motívumát
2008. november 7. péntek 11:12 - Hírextra
A családi délelőttön élő és rajzlapokon megelevenedő madarakkal is találkozhatnak a látogatók. Az Alföldi Galéria elől a hódmezővásárhelyi Postagalamb Egyesület repteti el majd madarait, összesen csaknem negyven galambot - közölte Elek András, az intézmény munkatársa az MTI-vel.
A galambok útnak indítása az ég felé egy ősi felajánlást jelképez: e szerint a reptetésben közreműködő emberek magukénak vallják Isten, a lélek, a béke, és szabadság értékeit. Ezekről a gondolatokról, illetve a postagalambsportról is hallhatnak történeteket az érdeklődők szombaton délelőtt Kovács Mihálytól, az egyesület elnökétől.

A galambbal való kapcsolat végigkíséri az emberiség történetét, a mitikus időktől egészen napjainkig. Pablo Picasso rajzos galambjai - melyek közül néhány az Alföldi Galéria kiállításán is megtekinthető - tették a galambmotívumot a béke szimbólumává. 1949-ben lányának, Palomának a születésére rajzolt egy galambot, amit a későbbiekben a béke-világkongresszusok plakátjain használtak emblémaként.

A vásárhelyi Picasso-tárlat egyik legkülönösebb sorsú műve is galambot ábrázol. A szolnoki ócskapiacon bukkant Lukács Csaba művészettörténész a grafikára. A békegalambért néhány ezer forintot adott a műértő férfi, az alkotás azonban akár több százezret is érhet egy-egy gyűjtőnek.
A szombati vásárhelyi galambtalálkozón a gyerekeknek rajzversenyt hirdetnek a szervezők, melyen a megadott minta alapján vagy "Picasso után szabadon" lehet rajzlapra grafitceruzával békegalambot rajzolniuk.

Az október 5-én nyílt kiállításon Pablo Picasso negyvenegy kerámiatárgya mellett egy tizenhárom kerámiaérmet tartalmazó tábla, tizenkét linómetszet, öt grafika és Picasso vallauris-i munkásságát megörökítő tizenhét fénykép látható. A november 30-ig nyitva tartó kiállítás betekintést enged a XX. század egyik meghatározó művészegyéniségének egy kevésbé ismert alkotói korszakába, azokba az évekbe, amikor 1948-tól a Madoura-műhelyben dolgozott.

A Hódmezővásárhely testvérvárosából, a dél-franciaországi Vallauris-ból érkezett, Magyarországon első alkalommal látható kerámiák és linómetszetek három nagy téma, a bikaviadal, az állatábrázolások és az emberi arc köré csoportosíthatók.

A Picasso-kiállítást és a szintén az Alföldi Galériában látható 55. Vásárhelyi Őszi Tárlatot eddig csaknem 11 ezren tekintették meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását