2024. május 18. - Erik, Alexandra

Privát plakátok kiállítása

Kövek és Róma vonzásában címmel mutatja be Gyárfás Gábor Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész "privát plakátjait" a Budapest Bank Center átriumában.
2009. január 8. csütörtök 06:27 - Hírextra
Gyárfás Gábor a kövek, kavicsok szerelmese, mániákusan gyűjti őket - árulta el az MTI-nek. A tárlaton láthatók lesznek a lefotózott kőportrék, vagyis a kavicsba belelátott arcok, mint például a Lucifer, a Bamba, a Harcos és a Birka.

Rómában két hónapot töltött tavasszal akadémiai ösztöndíjjal, ebből születtek a tárlaton látható fotógrafikák, mint a római házfalakon a graffitik, a kőbe vésett antik szövegek, A vizek városa sorozatból a kutak, a Villa d, Este vízköpői.

A plakát közösségi műfaj, mégis ez már a harmadik "privátplakát-kiállítása" a művésznek, mert - ahogy fogalmazott - a mai világban a 100 éves plakátművészet mint grafikai műfaj átalakulóban van. "A kommunikáció fölgyorsult, az internet és a tévéreklámok korát éljük, maradna az utca, de azt az óriásplakátok foglalják el" - tette hozzá.

Gyárfás Gábor azt fájlalja, hogy ma nincs idő a gondolat megérlelésére, a technika került előtérbe. "A megrendelő diktál, megmondja mit akar, s aki gyorsan kivitelezi, az a nyerő " - tette hozzá.

A grafikusokban, így benne is kialakult a nosztalgikus igény arra, hogy megmutassa, bizonyos dolgokról mit gondol, mit érez.

Gyárfás Gábor készített plakátot többek között a Kodály-, a Mozart- vagy a József Attila-év tiszteletére, Puskás Öcsi emlékére pedig elkészítette poszteren a híres hátrahúzós csel történetét, s a plakátokat időnként megmutatja egy-egy galéria közönségének.

Gyárfás Gábor 1972-ben szerzett grafikusi diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán Kass János tanítványaként. Legalább 100, utcán megjelent filmplakátot tervezett, alapítótagja a Belvárosi Művészek Társaságának és a Békéscsabai Tervezőgrafikai Biennálé szervezőbizottságának.

A Kövek és Róma vonzásában című kiállítása február 14-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását