2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Munkás és kolhozparasztnő visszatér

Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című ismert szobra több mint öt év után idén valóban visszakerül korábbi helyére - ígérik a moszkvai önkormányzat illetékesei.
2009. január 7. szerda 11:45 - Hírextra
A 24 méteres szobrot, amelyet a magyar közönség főleg az első számú egykori szovjet filmstúdió, a Moszfilm jelképeként ismerhet, 2003 őszén emelték le talapzatáról egy kétévesre tervezett restaurálásra, újbóli felállítása azonban évről évre húzódott, s állapotáról időnként riasztó híreket közölt a sajtó.

A polgármesteri hivatal közlése szerint a restaurálás elkészült, s nemcsak a szobor rozsdamentes acélból készült külső felületét újították fel, hanem vázát is átalakították, jelentősen megkönnyítve a későbbi felújításokat, javításokat.

A munkás-paraszt összefogást jelképező gigantikus szobor - a kalapácsot és sarlót magasba tartó férfi és nő előre lépő, lendületes egységbe olvadó alakja - először az 1937-es párizsi világkiállításon szerepelt, ahol a szovjet pavilon tetején állt, s nagy sikert aratott. Moszkvában később a Népgazdasági Eredmények Kiállítása (VDNH) moszkvai pavilonjánál, a mai Összoroszországi Kiállítási Központnál állították fel egy viszonylag alacsony talapzatra.

Az illetékesek szándéka szerint azonban a szobor most újra a szocialista realizmus neves művészének számító Vera Muhina elképzeléseinek megfelelő magasságba kerül. Többféle terv is született arra, hogy milyen épületre helyezzék - volt szó bevásárlóközpontról és színházról is - a mostani közlés szerint azonban végleg eldőlt, hogy egy 35 méter magas parkolóház lesz alatta. Így a Szovjetunió címerét idéző sarló, illetve kalapács csúcsa csaknem 60 méteres magasságban lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását