2024. május 16. - Mózes, Botond

Emlék a Várfok utcában

Két új kiállítás látható péntektől a Várfok Galériában: az XO Teremben Hommage á El Kazovszkij címmel a kortárs magyar képzőművészet tavaly elhunyt jelentős alakjára barátai, kollégái emlékeznek erre az alkalomra készített alkotásaikkal, a Várfok Teremben
2009. január 8. csütörtök 20:00 - Hírextra
El Kazovszkij még 2008 elején egyeztetett a Várfok Galériával következő kiállításának időpontjáról, s ez a dátum január 8. lett volna; a festőművész kívánságának megfelelően a kiállítóhely Várfok Termébe feLugossy Lászlót kérték föl kiállító partnernek - mondta Kálmán Borbála művészettörténész a február 7-ig látható két tárlat előzményeiről az MTI-nek.

Szavai szerint azt tartották a legméltóbb megemlékezésnek, ha ígéretükhöz híven megrendezik a kiállítást, felkérve a tavaly nyáron 60 éves korában elhunyt El Kazovszkij kollégáit, barátait, alkossanak erre az alkalomra, így is emléket állítva a magyar kortárs művészet jeles képviselőjének.

A kiállításon az érdeklődők aatoth franyo, Bak Imre, Bodóczky István, Bukta Imre, Csiszér Zsuzsi, Fehér László, feLugossy László, Gábor Áron, Hencze Tamás, Kelemen Károly, Nádler István, Rácmolnár Sándor, Soós Tamás, Szirtes János, Szotyory László, Ujházi Péter és Várady Róbert kimondottan az emlékkiállításra készített festményeit láthatják.

El Kazovszkijt a 90-es évektől kezdve szoros szakmai kapcsolat fűzte a Várfok Galériához - jegyezte meg Kálmán Borbála, hozzáfűzve, hogy a Kossuth-díjjal és Munkácsy-díjjal is kitüntetett művésznek 16 egyéni tárlata volt a kiállítóhelyen.

Az emlékkiállításhoz kapcsolódva a Várfok Teremben a hazai kortárs képzőművészet egy másik kiemelkedő alakja, feLugossy László legújabb műveit tekinthetik meg a látogatók. Mint Kálmán Borbála megjegyezte, a számos művészeti ágban alkotó Munkácsy-díjas művész tárlatát legtalálóbban képcsoport-kollázsként, vagy dadaista képversként lehetne jellemezni. A részben figurális, részben gyors gesztusokkal megformált képek a rajtuk látható szavakkal együtt hoznak létre egy egységes jelentést - tette hozzá a művészettörténész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását