2024. április 28. - Valéria

Külföldre hurcolt magyarok

Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben címmel jelenik meg az EDGE Communications műgyűjtőket bemutató ingyenes sorozatának legújabb darabja, amely 14 olyan külföldi gyűjtőt vonultat fel, akinek kollekciójában magyar alkotások is fellelhetők.
2008. december 13. szombat 19:19 - Hírextra
A kiadványt megjelentető cég tájékoztatása szerint a neves gyűjtőkről szóló, portréfotókkal és reprodukciókkal gazdagon illusztrált cikkekből kiderül, milyen indíttatásból döntenek a külföldi művészetbarátok magyar művészek munkáinak megvásárlása mellett, és hova helyezik a magyar képzőművészetet a nemzetközi művészeti és műtárgypiaci közegben.

Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete gyűjteményében például Aba-Novák Vilmos, Nemes-Lampérth József és Vaszary János egy-egy remekműve is megtalálható, a volt nagykövet ugyanis azt vallja, "igazán csak a művészetén és kultúráján keresztül érthető meg egy ország".

A kiadványban szerepel Arturo Schwarz író-művészettörténész is, aki a dadaizmusról és szürrealizmusról szóló művészettörténeti alapműveket jegyez, Kirk Brown, aki az 1956-os forradalom emlékére az Egyesült Államokban nagy jelentőségű kiállítást rendezett, valamint Roland Riz olasz szenátor és jogászprofesszor is.

A gazdasági és design lapok mellékleteként, illetve galériák által terjesztett füzet érdekessége, hogy a válogatásban szereplő külföldi gyűjtők véleményt mondanak arról is: milyen jelentősége van és milyen lehetne a magyar művészetnek a nemzetközi színtéren. Kirk Brown szerint például "optimisták lehetünk a magyar művészetet illetően, hiszen a tisztulási folyamat elindult a műkereskedelemben, és magyar műveket gyűjtenek ma már a világ számos pontján".

A kommunikációs cég sorozatában a Kortárs magángyűjtők, a Vállalati gyűjtemények és a Kortárs magángyűjtők 2008 című kiadványokat követő Magyar művészet külföldi magángyűjteményekben című füzet borítóján az ismert kortárs művész, Bernát András festményének egy részlete látható. A kiadványt készítői a magyar művészet külföldi népszerűsítésében meghatározó szerepet vállalt, nemrégiben elhunyt szakemberek, Néray Katalin, a Ludwig Múzeum volt igazgatója és Rozsics István műkereskedő emlékének ajánlják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását