2024. május 3. - Tímea, Irma

Angliának adta Shakespeare-gyűjteményét az amerikai író

Mesés értékű Shakespeare-ősnyomtatványokat ajándékozott Angliának egy amerikai. John Wolfson New York-i színműíró harminc éve gyűjt ilyen köteteket és más, Shakespeare-re vonatkozó régi könyveket, dokumentumokat.
2008. november 9. vasárnap 11:11 - Hírextra
John Wolfson 450 darabból álló gyűjteményében csodálatos Shakespeare-történeti csemegék találhatók, például egy a hírneves Shakespeare-fóliók közül.

Hét esztendővel a nagy angol drámaíró halála után, 1623-ban kinyomtatták és kötetbe fűzték össze tizennyolc művét. A munkához szükséges nyomódúcok faragása és a 750 darab nyomat elkészítés két évig tartott. Ma már csak 228 fennmaradt példány ismeretes, ezek közül az egyik a Wolfson-gyűjtemény része. A fólió első kiadásban közölt olyan színműveket mint az Ahogy tetszik, a Vihar, a Macbeth valamint az Antonius és Kleopátra.

Az amerikai gyűjtő kollekciójában ott van a valamivel később kiadott harmadik nyomat is, ami ugyanolyan érték, hiszen a legtöbb példánya az 1666-os nagy londoni tűzvészben elégett, alig maradt néhány. John Wolfson tulajdonában vannak azok a francia, olasz és angol legendáskönyvek is, amelyekből Shakespeare témákat merített a drámáihoz, és gyűjteményében ugyancsak ott a teljes sorozat Shakespeare kortársainak a színműveiből.

Wolfson amiatt aggódott, hogy halála után remek gyűjteményét darabonként árvereznék el, ezért ajánlotta fel végrendeletében a teljes anyagot a londoni Globe Színháznak, amely Shakespeare ősbemutatóinak a színhelye volt.

A teátrum később leégett, hajszálpontos mását 1997-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A színház igazgatósága nagy örömmel fogadta az adomány hírét, és gyűjtést indít egy könyvtár létesítésére, ahol a kutatók tanulmányozhatják John Wolfson nagylelkű adományát.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását