2024. április 20. - Tivadar

Ádáz harc a bekerülésért

Baseball, softball, golf, karate, görkorcsolya, rögbi és fallabda - hét sportág, de csak kettő kerülhet be közülük a 2016-os olimpia programjába. Melyek lehetnek az esélyesek és melyik lenne jó nekünk magyaroknak - a Hírextra utánajárt a kérdéseknek.
2008. december 1. hétfő 18:39 - Gedei Szilárd
A rossznyelvek szerint persze azon fog igazából múlni, hogy melyik lesz a két szerencsés sportág, hogy hol fogják rendezni a 2016-os játékokat. Ha például Tokió nyeri a pályázatot, kizárt, hogy a karate ne kerüljön be a programba, de ha például Chicago nyer, az is előfordulhat, hogy a golf , vagy a baseball kerül be a szűkös olimpiai listára.

Örülhetünk?

Döntés októberben
Az olasz Franco Carraro vezette programbizottság az előadások után júniusban készíti el jelentését, amit átad a NOB végrehajtó bizottsága tagjainak, és végül a közgyűlés dönt jövő októberben, mely két sportág kerül fel a 2016-os programba. (MTI)
- Érdekes kérdés ez, mert fallabdában még soha nem volt olimpia - mondta el a a Hírextrának Papp Zoltán Csaba, a Magyar Fallabda Szövetség illetékese. - Magyarország egyébként európai viszonylatban a nyolcadik és a tizenötödik hely között mozog, legalábbis ha a csapatversenyt nézzük. Egyéniben pedig ott van például Krajcsár Márk, aki 46. a világranglistán - vázolta föl a squash magyar helyzetét Papp.

Azaz nekünk magyaroknak az lenne a legjobb, ha a fallabda lenne az egyik olyan sportág, amely bekerülne a programba. Már csak azért is, mert például a nem olimpiai sportágak világjátékán is ott vagyunk, így nagy eséllyel olimpiai kvótásunk is lenne - bár az még nem egyértelmű, hogy milyen versenyszámmal jelenne meg a fallabda az ötkarikás játékokon.

- Nagyon örülnénk neki, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy felkerüljünk - ezt már Mészáros János, a karate szövetség elnöke mondta el a Hírextrának. - Ha olimpiai sportág lesz a karate, akkor az nagy valószínűséggel olimpiai érmeket jelent majd Magyarországnak - jelentette ki Mészáros.

Ide nekünk a karatét!

Bézból meg szoftból
A baseball és annak női változata, a softball idén, Pekingben még a műsoron volt, azonban a 2012-es londoni játékokról kikerült. A baseballosok most a NOB egyik fő kifogására próbálnak reagálni: ígéreteik szerint 2016-ban az észak-amerikai profiliga (MLB) legnagyobb sztárjait tudják elküldeni, noha a nyár második felében javában zajlanak az MLB alapszakaszának hajrái. A softballosok bíznak abban, hogy a „férfi kollégák oldalvízén” - a női egyenjogúságot hangoztatva - visszajuthatnak az olimpiai programba. (MTI)
A legutóbbi világbajnokságon például a 180 tagországból 22 tudott érmet szerezni és ebben mi benne voltunk. Azaz nekünk magyaroknak a legnagyobb üzlet a karate lenne, és nem annyira a baseball - még ha az újonnan megválasztott amerikai elnök, Barack Obama személyében ez utóbbinak komolyabb tábora van.

A többi sportág - a görkorcsolya, a rögbi, a softball és a golf - saját szempontunkból nem lenne annyira szerencsés. Döntés jövő októberben Koppenhágában, ahol a 2016-os rendező városról is döntenek majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság össznépi gyűlésén.

Csakhogy. Egyesek szerint a legjobban az fogja befolyásolni a sportágak beszavazását, hogy melyik város kapja a rendezés jogát. Mészáros szerint például az egyértelműen a karatét segítené, ha Tokió lenne a befutó, Barack Obama viszont már előre bejelentette, hogy ott lesz Koppenhágában, s nem csak Chicago mellett óhajt korteskedni, hanem a baseball mellett is...

A Hírextra megtudta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság berkein belül a fallabdának és a karaténak vannak a legnagyobb esélyei a bekerülésre. A karate például már az előző ciklus végén is csak négy szavazattal maradt le az olimpiáról, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy egyelőre még az sem biztos hány sportágat fognak felvenni a programba. Ugyan most úgy néz ki, hogy kettőt, ám ez azzal jár, hogy másik kettő sportágnak el kell búcsúznia.

Búcsúzni pedig természetesen nem szeretne egyik sem.

A végén kiderül...

Ráadásul az egész procedúra sokkal bonyolultabb annál, minthogy előre le lehessen szögezni melyik sportágak fognak jól járni. Először ugyanis arról fognak a döntéshozók határozni jövő októberben, hogy mely sportágakat veszik le a programról, majd pedig arról, hogy hány sportágat vesznek fel helyettük. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy egyetlen újat sem vesznek fel, és az is, hogy csak egyet.

De ha abból indulunk ki, hogy a megmaradt hétből két sportág kerestetik nagy eséllyel odaszámolhatjuk a karatét, vagy a fallabdát is. Esetleg mindkettőt.

Bár ehhez Barack Obamának lesz egy-két szava...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását