2024. április 28. - Valéria

Fotókiállítás Ghandiról

Majdnem ötven fotográfián keresztül idézi meg Mahatma Gandhi alakját az Iparművészeti Múzeum tárlata péntektől; az indiai politikus és gondolkodó halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás az év végéig látogatható.
2008. november 27. csütörtök 16:10 - Hírextra
Eredeti nevén Mohandász Karamcsand Gandhi (1869-1948) a Mahatma nevet híveitől kapta; a Mahatma szanszkrit szó, jelentése: "nagy lélek", ezen a néven vált a békés ellenállás jelképévé.
A fotográfiák a National Gandhi Museum tulajdonában vannak, s Magyarországon még sosem láthatta a közönség - hangsúlyozta Szabó Krisztina, az intézmény sajtóreferense. Hozzátette: a budapesti anyagot az indiai nagykövetség válogatta, s így az érdeklődők egy Gandhi életútját bemutató tárlatot tekinthetnek meg.

A fényképeken elsősorban politikusokkal látható, egyebek mellett amint megbeszélést folytat Nehruval, a kongresszus elnökével Mumbaiban (Bombayban), megnyitó beszédet tart a kongresszus Karacsiban tartott nyílt ülésén. A fényképek megörökítették, amint Gandhi a kalkuttai Dum Központi Börtönben látogatást tett az állambiztonsági foglyoknál 1939-ben vagy ahogy ápolta a leprás Parcsuré Sásztri tudóst és mikroszkóppal tanulmányozta a lepra kórokozóját. Az egyik fotográfián Gandhi Londonban kecskéket tekint meg, de látható munkásnők társaságában éppúgy, mint Romain Rolland francia író társaságában a svájci Villeneuve-ben lévő Villa Olgában vagy a 6 esztendős Indira Gandhi társaságában Delhiben.

Az érdeklődők megtekinthetik a politikust békeküldetés közben, imagyűlésen és 21 napos éhségsztrájkja után; az utolsó képen Mahatma Gandhi ravatalon nyugvó holtteste látható.
Mahatma Gandhi az első világháború után India függetlenségét követelte. 1922-ben az egész országot polgári engedetlenségre buzdította, amiért hat év börtönbüntetésre ítélték. 1947. augusztus 14-én és 15-én létrejött Pakisztán és India, a felosztáshoz Gandhi sose járult hozzá; gyakran böjttel gyakorolt a felekre erkölcsi nyomást, legutolsó böjtjére Delhiben került sor, amikor azt követelte, hogy ha már megosztották a területeket, a fiatal India ne tartsa vissza az új Pakisztánt megillető anyagi javakat. A böjt után nem sokkal egy imagyűlést követően közvetlen közelről rálőttek. A Mahatma, a nagy lélek, ahogy Rabindranath Tagore nevezte őt, azonnal meghalt. Gandhi születésnapját, október 2-t az ENSZ az erőszak nélküliség napjának nyilvánította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását