2024. április 29. - Péter

Újabb alkotással bővült a kiállítás

Újabb alkotással bővült szerdán a szegedi Móra Ferenc Múzeum bibliai műkincseket bemutató tárlata: Franz Anton Maulbertsch Mária látogatása Erzsébetnél című, vászonra festett színvázlata a kiállítás végéig, azaz február 22-éig látható a Tisza-parti városb
2008. november 26. szerda 17:54 - Hírextra
Zombori István megyei múzeumigazgató az alkotás sajtóbemutatóján elmondta: amikor az intézmény kiállítópartnerével, a Pannonhalmi Főapátsággal megállapodott a kölcsön adandó műkincsekről, kiderült, hogy ez az alkotás már egy kiállítás része Székesfehérváron. Ezért csak most, annak bezárása után érkezhetett a kép Szegedre.

Az alkotás múltjáról szólva az igazgató felidézte: Maulbertsch 1791-ben kezdett neki a vázlatnak. A munkával Szombathely első püspöke, Szily János bízta meg, aki arra kérte a mestert, hogy az épülő székesegyház mennyezetére és főoltárához készítsen egy-egy képet. Maulbertsch két tervet is készített a főoltárhoz. Ebből az egyik érkezett most Szegedre, a másikról azonban, amely alapján végül a főoltárkép elkészült, nem tudni semmit, bár a püspök e tárgyban folytatott levelezéséből számos dokumentum fennmaradt.

A Mária látogatása Erzsébetnél egy 92 centiméterszer 48,5 centiméteres nagyságú, korabeli aranyozott díszrámába helyezett, rendkívül látványos olajkép. Bár vázlat, részleteiben kidolgozott alkotás, amely önállóan is megállja a helyét. Témája szervesen illeszkedett a mennyezetfreskó tervével, az Angyali üdvözletet bemutató jelenettel.

A gyönyörűen kidolgozott vázlat a művész kései, magyarországi munkáinak utolsó, úgynevezett "klasszikus" korszakához köthető. Maulbertsch a főoltárképet még elkészítette az előkészítő vázlat alapján, ám a mennyezetet már nem tudta befejezni - ezt helyette tanítványai, Jozef Winterhalder és Anton Spreng tették meg. A festmény értékét tovább növeli, hogy a II. világháborúban teljesen elpusztult a székesegyház mennyezetfreskója, és súlyosan megsérült a főoltárkép is.

Szabó Tamás, a múzeum főrestaurátora kiemelte: éppen a sajtótájékoztató előtt tudta meg a Magyar Nemzeti Galériától, hogy folyik az eredeti szombathelyi oltárkép restaurálása. A százkilencvenkét darabra szakadt, óriási méretű (8,5 méterszer 4 méteres) alkotás -támogatások révén - várhatóan néhány éven belül visszakerülhet eredeti helyére, és így ismét láthatja a közönség.

Franz Anton Maulbertsch világhírű osztrák festő 1724-ben született, első munkáját, egy oltárképet Kolozsváron készítette el. Rokokó festő volt, kezdetben azonban modernsége miatt nem volt népszerű. Korának friss szellemű alkotóművészeként tartják számon, főként az általa használt színek kontrasztossága miatt. A modern alkotók a 19-20. század fordulóján a példaképüknek tartották. Ma, a szintén osztrák származású id. Dorfmeister mellett, a legjelentősebb magyarországi templomfestőként emlékezik rá az utókor. Dolgozott Zircen, Sümegen, Vácott, Győrben, Pápán és Egerben, illetve számos más magyarországi és osztrák kastélyban. Nagyon sokat tanult az itáliai templomfestészetből, erősen hatott a színvilágára és ecsetkezelésére az olasz rokokó iskola, legfőképpen Giovanni Battista Pittoni munkássága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását