2024. április 29. - Péter

Az évszak műtárgya közszemlén

Ezüst és bronz edényekből álló boros készlet az évszak műtárgya a Szépművészeti Múzeumban; a Symposion Makedóniában című kiállítást, amelynek anyagát a Thesszaloniki Régészeti Múzeum kölcsönözte a fővárosi közgyűjteménynek, a március 1-ig láthatja a közön
2008. november 26. szerda 06:43 - Hírextra
Mint azt Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese kedden, a kiállítás megnyitóján elmondta, száz évvel ezelőtt, 1908. november 26-án került a múzeumba egy 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma már több mint 5 és félezer műtárgyat őrző Antik Gyűjtemény anyagát. Ez a gyűjtemény lett Magyarországon az antik művészeti hagyomány megismerésének és kutatásának egyik fő színtere - mutatott rá a főigazgató-helyettes.

Hozzátette: 2003 óta rendezik meg az évszak műtárgya tárlatot, de ez az első alkalom, hogy külföldi múzeumtól kölcsönzött anyagot láthat a közönség. Az évforduló jegyében megrendezett kamarakiállítás a Thesszaloniki Régészeti Múzeum és a budapesti Szépművészeti Múzeum közötti együttműködés első lépése - hangsúlyozta Mihály Mária.

Az ünnepélyes megnyitón Spyridon N. Georgiles, a Görög Köztársaság magyarországi nagykövete Görögország és Magyarország együttműködését emelte ki mind a kultúra, mind a turizmus, a külpolitika és a gazdaság tekintetében.

A görög múzeum által kölcsönadott tárgyakról szólva elmondta: a Symposion az ókori Görögországban az étkezések utáni "együttivást" jelentette, amikor a férfiak beszélgettek, ittak, énekeltek, táncoltak.

A tárlaton látható ezüst és bronz edényekről Polyxeni Adam-Veleni, a Thesszaloniki Régészeti Múzeum igazgatója elmondta: igen díszes sírokból származnak, s az előkerült számos ivóedény azt jelzi, hogy az elhunytaknak a túlvilágon sem kell lemondaniuk a borról.

A kiállításon az érdeklődők olyan bronz amforát, vödröt, boroskancsót, ezüst ivócsészéket, szűrőt és mérőkanalat tekinthetnek meg, amelyek II. Philippos és Nagy Sándor korának egyik leghíresebb és leggazdagabb leletegyütteséből származnak - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását