2024. április 28. - Valéria

A fénytől elvakítva - videóval

A sok amerikai, angol és ausztrál zenész között kifejezetten kuriózumnak tűnik mai ünnepeltünk, a dél-afrikai születésű Manfred Mann, aki leginkább a nevét viselő zenekarából ismerhetünk. Ma van a 68. születésnapja.
2008. október 21. kedd 14:14 - paulson
Persze nem Manfred Mann az egyetlen felejthetetlen előadó a rockzene történelmében, akit ennek a földrésznek köszönhetünk. Gondoljunk csak Zanzibárra, de ez már egy másik történet.

A Manfred Sepse Lubowitz néven született úriember 21 éves korában került a brit fővárosba. A kezdetben jazzes elemekben bővelkedő zenéket játszó csapatában egyre hangsúlyosabbak lettek az rhythm and bluesos stílusjegyek is. A két születésnapi köszöntő dal különlegessége, hogy egyik sem saját szerzemény. Első kiszemeltünk a tartalmilag nem túl bonyolult „Do Wah Diddy” című szám. Ezt eredetileg az Exciters nevű formáció követte el, de igazán nagy slágert a Manfred Mann csinált belőle. Érdemes a zenekar tagjainak (főleg az énekes, és az ünnepelt billentyűs) mozgáskultúráját alaposan megfigyelni. A videómegosztó kommentjének tanúsága alapján nem egyedül mi asszociáltunk egy, a mai fiatalok körében igen népszerű divatőrületre.



A Manfred Mann együttes 1969-ben feloszlott, de a névadó zenész nem hagyta abba a munkát. Egy aránylag rövidebb életű project után 1971-ben megalapította a Manfred Mann's Earth Bandet. Ettől az együttestől választottuk a második nótát, a „Blinded by the Light”-ot. Bármily furcsa, ezt sem ők szerezték. Nem kisebb előadó jegyzi a dalt, mint Bruce Springsteen, akinek első albumán szerepel is. Azonban a „Főnöknek” nem sikerült igazán befuttatnia, átütő sikert a Manfred Mann Earth Band révén könyvelhetett el a szám 1976-ban. Sőt, ez a szám hozta meg számukra az áttörést. Ahogy Alanis Morissette mondaná: „Hát nem ironikus"?



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását