2024. április 25. - Márk

A haj varázsa – videóval

Október 17-e van, és ez a nap két fontos szálon is kötődik gyerekkorom egyik legkedvesebb filmjéhez. Ez nem más, mint a magyarra tökéletesen nem fordítható „Hair” című produkció. Összeállítás mindenkinek. Aki már látta, azért, hogy újranézze.
2008. október 17. péntek 17:10 - paulson
1965-ben ezen a napon zajlottak Londonban és Washingtonban az első nagyszabású tüntetések a vietnami háború (1964-1975) ellen. Pontosan két évvel ezután bemutatták a Hair című musicalt New Yorkban, az off-Broadwayn lévő Public Theatre-ben. Miloš Forman cseh rendező 1979-ben vitte filmre ezt a zenés darabot. Óriási siker lett a zene, a tánc, a szerelem, és a szabadság szeretetét és az értelmetlen háború elutasítását hirdető mű. Mindez egy dalba csomagolva már az elején megcsapja a nézőt, a Vízöntő segítségével.



A Hair ünneplés mellett nem szabad megfeledkeznünk a mai dátum egy másik fontos momentumáról sem. Október 17-e 1992 óta a szegénység elleni küzdelem világnapja. Talán nem meglepő, hogy a Hairből erre rímelő dalt is lehet választani.



Háborúellenes filmet csak látszatra könnyű készíteni. Rengeteg nagy rendező esett bele túlzásokba ebben a témakörben. A Hairnek talán azzal sikerült elkerülnie a csapdát, hogy képes volt az emberi élet más aspektusáról is mutatni valamit. Arról nem is beszélve, hogy a hatvanas-hetvenes évek hippimozgalmáról úgy festett egy idealizált képet, hogy árnyoldalait sem kímélte pár ecsetvonással (jelenettel) belemontírozni. Ami viszont első nézésre magával ragad a musicalből az az a szabadságérzet, ami miatt ábrándozva néztük évtizedeken át a Nyugatot, de főleg az óceán túlpartját. Ahol még az asztalon is lehet táncolni, ugye?



A Hair nemcsak zenés film kategóriája miatt kívánkozott ide oldalunkra. Egyik főszereplőjét (a szőke, hosszú hajú Woof) Don Dacus formálta meg a Chicago nevű zenekarból. Tőle idéznék zárásképp. " I wouldnt kick Mick Jagger out of my bed" – azaz „Mick Jaggert azért nem rúgnám ki az ágyamból”. Ez akkor hangzik el, mikor a pszichológusnő homoszexualitást sejt amögött, hogy Woof nem hagyja, hogy levágják a haját. Szóljon hát a loboncos himnusz!


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását