2024. április 27. - Zita

Feketén, fehéren – videóval

Október 20-a van, amit tulajdonképpen szerdának is értékelhetünk, hiszen háromnapos munkahétnek nézünk elébe. A mai napot a vonalkód ünnepének nyilvánítjuk, természetesen egy évfordulónak köszönhetően.
2008. október 20. hétfő 17:25 - paulson
„A nők vonakodnak, a vonalkódnak lejött a széle
Nem engednek be vele a messzeségbe.”

1949-ben éppen október 20-án szabadalmaztatta a ma használatos vonalkódok elődjét, a koncentrikus körökből álló kódot két amerikai úriember, név szerint Norman Joseph Woodland és Bernard Silver. Pár évvel később ők kezdték el továbbfejleszteni találmányukat, melynek végeredményeképpen született meg a mostani vonalkód.

De mire is jók ezek a fehér és fekete vonalak? Egy számsorozatot kódolnak, és talán nem mindenkinek okoz meglepetést, hogy az információt a fehér „oszlopocskák” hordozzák. A számokból pedig megtudhatjuk az adott termék származási országát (első három számjegy), a többi pedig a gyártóról árulkodik, illetve arról, hogy amit a kezünkben tartunk (vagy csak a vonalkódját lessük) hányadik a gyártó által készített listán.

A vonalkód szinte elengedhetetlenül fontos részévé vált az életünknek, erről tanúskodik a mai napra választott dalunk, melyből az ünnepléshez mottót is kölcsönöztünk. A Kispál és a Borz Tiszai pu. (azaz pályaudvar) című daláról van szó, amelyből még sok más érdekes dolgot is megtudhatunk. És mi nemcsak ezért szeretjük.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását