2024. április 26. - Ervin

Nem szennyez a szentendrei épület

Innovatív technológiákkal és megújuló energiaforrások hasznosításával épült meg Szentendrén a Regionális Környezetvédelmi Központ konferenciaközpontja. Madaras Zoltán projektfelelős az InfoRádiónak elmondta: a cél az volt, hogy az épület éves széndioxid-k
2008. július 1. kedd 06:54 - Hírextra
A teljesen újjáépített szentendrei Regionális Környezetvédelmi Központ éves energiamérlege nagyon kedvező: nem fogja széndioxid-kibocsátással terhelni a környezetet - mondta az InfoRádiónak Madaras Zoltán.

A projektfelelős hozzátette: ezt a szigetelés javításával és az épület fűtésének-hűtésének földhővel való biztosításával oldják meg. Ez utóbbihoz a szükséges villamosenergiát a tetőn és a déli oldalon elhelyezett napelemekkel biztosítják.

Újdonság az is, hogy az épület automatikáját úgy tervezték meg, hogy az optimálisan használja ki a természetes fényt.

Az épületben elektromos áram kell a világításhoz, a műszerek üzemeltetéséhez és a hőszivattyúk működtetéséhez - utóbbiak a föld hőjét használják fel arra, hogy azzal nyáron hűtsék, télen pedig fűtsék az épületet.

Madaras Zoltán, aki egyben a központ igazgató-helyettese, elmondta: a cél az, hogy a megtermelt elektromos áram legalább annyi legyen, mint amennyit éves szinten az épület fogyaszt. Hozzátette: természetesen vannak olyan periódusok, amikor a fogyasztás meghaladja az éppen termelt mennyiséget - ilyenkor a hálózatból vesznek fel áramot, de többlet termelésekor visszafele folyik az áram a hálózatba.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását