2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyit a Szentendrei Közlekedési Múzeum

Több újdonsággal gyarapodva kezdi az idei szezont a Szentendrei Közlekedési Múzeum, amely szombaton nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a BKV által fenntartott intézmény vezetője.
2008. április 3. csütörtök 13:17 - Hírextra
Zsigmond Gábor elmondta, hogy a 16 éve működő múzeum főként a budapesti tömegközlekedés elmúlt 120 évéről ad átfogó képet, 60 különféle kocsi, HÉV-szerelvény, trolibusz, villamos, autóbusz idézi fel a közelmúltat.

Újdonságnak számít a 16 millió forintból helyreállított BKV-Ikarus 260 T jelű, több százezer kilométert futott, a 70-es évektől a 90-es évek közepéig szolgáló trolibusz, amely eredetileg sárga színű volt, később festették át "trolibusz pirosra".

Ugyancsak új látványosság a felújított terepasztal, amelyen a valahai Széll Kálmán tér, a mai Moszkva tér elevenedik meg 1944-es állapotában apró modellekkel, eklektikus épületekkel - mutatott rá igazgató, felidézve, hogy a budai közlekedési csomópontot az 50-es években keresztelték át a mai nevére.

Az évi 15 ezer látogatót fogadó jármű skanzenben egyebek mellett 120 éves HÉV-szerelvény, kimustrált, 110 éves villamos is látható, ez utóbbin még Jókai Mór is utazott.

A gazdag fotóanyagon nyomon követhető a metró különböző állomásainak építése: az egyik kép Kádár Jánost mutatja, amint elvegyül a villamos utazóközönségében, a másik fotó Fock Jenőt örökíti meg, amint éppen átvágja a 2. metró avatásán a szalagot.

Több, kevésbé ismert festőt is megihletett a közlekedés. Élénk színekkel gazdagítva az egyik alkotáson például a ma már csak a legendákban élő füttyös kalauz néz szembe a látogatóval.
Az érdekességek közé tartoznak a tömegközlekedést népszerűsítő régi propagandafilmek is, közöttük Alfonzó és Gobbi Hilda közvetítésével az udvarias viselkedésre felszólító intelmek - hívta fel rá a figyelmet Zsigmond Gábor.

A múzeum a szentendrei HÉV-végállomáson naponta délelőtt 10 és délután 6 óra között fogadja a vendégeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását