2024. április 26. - Ervin

Patkányokat gyógyítottak ki az alkoholizmusból

Alig tíz perc alatt megszüntethető az alkoholvágy az emberi szervezetben is megtalálható, GDNF elnevezésű fehérje segítségével, legalábbis patkányoknál. Az állatkísérletek eredményei bíztatóak, mert az embereknél és a patkányoknál nagyon hasonló módon ala
2008. június 12. csütörtök 10:11 - Hírextra

Dorit Rot és munkatársai közvetlenül a középagy úgynevezett ventrális tegmentális területébe (VTA), a jutalmazó rendszerben központi szerepet játszó agyterületbe injekciózott GDNF-proteinnel sikerrel szüntették meg az alkoholra rászoktatott kísérleti patkányok függőségét.

Az állatok a ketrecükben elhelyezett pedál segítségével jutottak alkohollal kevert vízhez. A szer beadása után tíz percen belül megszűnt az érdeklődésük a pedál után, a kontrollcsoportba sorolt, kezelést nem kapott patkányoknál viszont továbbra is heves pedálnyomogatást váltott ki már az alkohol illata is.

Az egyebek mellett az idegsejtek növekedéséért felelős GDNF (Glial Cell Line-Derived Neurotrophic Factor, a magyar szaknyelvben: gliális sejtvonal-eredetű növekedési faktor) a kutatók szerint csak az alkoholfüggőségre hat, és nem csökkenti az egyéb élvezeti szerek iránti fogékonyságot. Ezt a cukros oldatra szoktatott patkányokkal végzett kísérletek igazolták, a kezelésnek ugyanis semmilyen hatása nem volt.

Az alkoholista patkányoknál a GDNF-injekció hatása tartós maradt, és kétheti kényszerű absztinencia után sem tértek vissza az italhoz. Ez ugyancsak sokat ígérő eredmény, mert az alkoholbetegség kezelésénél a magas visszaesési arány a legnagyobb probléma - áll az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását