2024. április 29. - Péter

Alkoholista az elnök?

A vezető lengyel kormánypárt egyik képviselője botrányt kavart a hét végén Lech Kaczynski államfő állítólagos alkoholizmusának taglalásával. "Alkoholista Lech Kaczynski elnök? Igaz vajon, hogy kórházi kezelései is alkoholizmusával függenek össze?" - vetet
2008. január 15. kedd 07:43 - Hírextra

Azzal magyarázta eljárását vasárnapi sajtóértekezletén, hogy állandóan felbukkannak ilyen híresztelések a parlamentben, ezért "kötelességének érezte", hogy a nyilvánosság elé vigye az ügyet, abban a reményben, hogy az államfő orvosai is megszólalnak.

Elszámította magát, mert minden pártra kiterjedő általános felháborodást idézett elő, beleértve a saját pártját is. Egyik párttársa és képviselőtársa, Rafal Grupinski azt mondta a lengyel rádiónak adott nyilatkozatában, hogy Palikot túl messzire ment, és Donald Tusk kormányfő is úgy vélekedett, hogy jobb lenne, ha a gyakran botrányt kavaró PO-képviselő "többet dolgozna és kevesebbet írogatna".

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt, amelyhez a legközelebb áll az államfő, a szejm etikai bizottsága elé akarja vinni az ügyet, az elnöki hivatal pedig perrel fenyegette meg a képviselőt. Az államügyészség is eljárás megindítását fontolgatja, hiszen a lengyel büntetőtörvénykönyv értelmében az államfő megsértése bűncselekménynek minősül, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Palikot nyílt levélben megkövette hétfőn az elnököt, de kétséges, hogy ezzel megállíthatta-e az általa elindított lavinát.

Nem ez az első eset, hogy a különc képviselő vihart kavar maga körül. Egyszer egy sajtóértekezleten "meleg vagyok" feliratú pólóban jelent meg, egy másikon pedig gumiból készült hímvesszőutánzatot szorongatott a kezében.

A most 44 éves politikus filozófiát tanult a lublini katolikus egyetemen, de később az üzleti életbe vetette magát, és Lengyelország száz leggazdagabb embere közé került, sőt a Wprost című hetilap kimutatása szerint a második ezen a listán. Üzleti vállalkozásainak fontos része volt 2005-ig többféle szeszesital gyártása, illetve palackozása.

Kaczynski elnök sohasem titkolta, hogy nagyon szereti a vörösbort, de az alkoholizmus vádját felháborodottan visszautasította.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását