2024. május 8. - Mihály

A lengyelek úgy isznak mint az ulánusok

A fizetések jelentős emelkedését az alkoholfogyasztás drámai megugrása követte Lengyelországban tavaly. Soha korábban nem fogyasztottak annyi alkoholt Lengyelországban, mint 2007-ben.
2008. március 20. csütörtök 17:46 - Hírextra
Míg a fizetések 10 százalékkal emelkedtek, alkoholra 15 százalékkal többet, bő 21 milliárd zlotyt (1538 milliárd forint) költöttek a lengyelek. Különösen a röviditalok, például a vodka és a whisky népszerűsége nőtt.

Tisztaszeszben számolva fejenként 9,7 litert fogyasztott a 38 millió lengyel tavaly, 50 százalékkal többet a 2001-ben mértnél - jelentette a Nielsen piackutató vállalat.

Az életszínvonal emelkedése mellett az is hozzájárult a fogyasztás bővüléséhez, hogy egyre könnyebben lehet hozzáférni az italhoz; tavaly már az élelmiszerüzletek 56 százaléka rendelkezett alkoholforgalmazási engedéllyel, szemben az egy évvel korábbi 44 százalékkal.

Az alkoholtartalmú italok forgalmazásából származó adóbevétel tavaly egymilliárd zlotyval nőtt, miközben az alkoholizmus elleni harcra a költségvetésben elkülönített 80 millió zlotyból a kormány csak 35 milliót, azaz fejenként alig egy zlotyt költött el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását