2024. május 7. - Gizella

Vedelnek, mint a férfiak

Amerikában a második világháború utáni évtizedekben a nők fokozatosan szabadabbak lettek, sok olyan magatartást vehettek fel, amely azelőtt a férfiak kiváltsága volt: egyebek mellett mind többük vált alkoholistává.
2008. május 8. csütörtök 10:45 - Hírextra
A háború óta különösen a fehér és a latin nők körében ugrott meg az alkoholfogyasztás és -függőség szintje. Az 1954 és 1963 között született nők sokkal hajlamosabbak az ivászatra és az alkoholfüggőségre, mint azok a nők, akik korábban, 1944 és 1953 között születtek - mutatták ki amerikai kutatók az Alkoholizmus: klinikai és kísérleti kutatás című szaklapban.

Ilyen irányú változás nem tapasztalható a férfiaknál, ami a szakemberek szerint arra enged következtetni, hogy a nők úgymond felzárkóznak hozzájuk az alkoholfogyasztásban. Mint rámutatnak, ez azért veszélyes, mert a gyengébbik nem esetében az alkoholfüggőség komolyabb egészségügyi problémákhoz, gyakoribb elhalálozáshoz vezet.

Az ok is megállapítható, amely miatt a nők alkoholfogyasztása nőtt: az utóbbi évtizedekben társadalmilag elfogadottabbá vált, hogy a nők is fogyasztanak szeszes italokat.

Mint Richard A. Grucza, a Washingtoni Egyetem orvosi karának kutatója rámutatott: az 1940-es, 50-es és 60-as években született nők már lényegesen megváltozott kulturális környezetben nőttek fel, mint korábban született társaik. A nők meghódították a munkaerőpiacot, mind nagyobb hányaduk végzett egyetemet, törekvéseiket kevésbé gátolták a nemi előítéletek és nem utolsósorban megnövekedett vásárlóerejük. Nagyobb szabadságot kezdtek élvezni, mint elődeik, és egy sor olyan magatartás vált lehetővé számukra, amely azelőtt kulturális vagy gyakorlati okok miatt a férfiakhoz kötődött. Így nyert teret a nők között a túlzott alkoholfogyasztás is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását