2024. május 2. - Zsigmond

Kikapcsolhat az agyunk, ha nem alszunk

Akár egyetlen éjszakai alvás megvonása bizonytalanná és az üzemszünetekhez hasonló hirtelen kikapcsolásokra teszi hajlamossá az agyat, olyan kihagyásokra, amelyek az alvás és az ébrenlét közti lebegés állapotához hasonlítanak.
2008. május 21. szerda 19:21 - Hírextra

"Olyan, mintha egyszerre aludna és lenne ébren az agy, és nagyon gyorsan kapcsolgatna egyikből a másikba" - mondta David Dinges, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának munkatársa, akinek tanulmánya a Journal of Neuroscience szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy alvásmegvonás után az emberek agya váltakozva van normálishoz közeli állapotban, majd figyelmük és vizuális észlelésük drámai módon kihagy.

Dinges és munkatársai képalkotó eljárással vizsgálták 24 felnőtt agyát, miközben egyszerű, például a vizuális figyelmüket igénylő feladatokat teljesítettek hol kipihenten, hol egy éjszakai alvást kihagyva.
A kutatók a funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) eljárással követték agyukban a vér áramlását.

Ennek során határozott, pillanatnyi kihagyásokat tapasztaltak az agy több területén. A vizsgált személyek agya gyakran bizonytalanodott el, amikor alvásmegvonás után voltak, ám akkor nem, amikor kipihenten végezték a feladatot.

Az eredmény azért különösen fontos, mert a vizsgálat közben a résztvevők a tőlük telhető legjobb teljesítményre törekedtek akkor is, amikor agyuk ki-kikapcsolt.

Dinges szerint az alváshiányos agy önkéntelenül pihentetni akarja magát, kikapcsolja egy-egy pillanatra tevékenységét. Hozzátette, hogy a tanulmány igazolja, mennyire veszélyes lehet az alvásmegvonás, például a sztrádán autózva, ahol akár négy másodpercnyi kihagyás tömegbalesethez vezethet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását