2024. április 27. - Zita

Állami pótforrást kér a főváros

A BKV biztonságos működése, illetve az adósság növekedésének elkerülésére 18,5 milliárd forintos állami többlettámogatásért fordult a fővárosi önkormányzat vezetése a pénzügyi- és a gazdasági tárca, valamint a kancellária vezetőjéhez - erről Ikvai-Szabó I
2008. április 4. péntek 14:29 - Hírextra
A politikusok hangsúlyozták, hogy az inflációval megemelve 2010-ig évente nominálisan ennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy a BKV adózás előtti vesztesége nulla legyen. Közölték: a konvergencia-követelmények mellett csak a reális finanszírozhatóságot mutatták be azzal, hogy a főváros és a BKV már minden lépést megtett, hogy konszolidálni tudják a céget. "Ez az összeg megfelel az Európai Parlament és Tanács személyszállítási közszolgáltatási rendeletének, a veszteség finanszírozási szemléletnek, illetve a konvergenciaprogram azon tételének, hogy a BKV valós költségeit el kell ismerni - jegyezte meg a városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt három évben nem emelkedett a BKV állami normatív támogatása, a nyugdíjasok árkiegészítésének mértéke, miközben nőttek a költségek, s több lett a nyugdíjas is. A MÁV-tól eltérően a BKV nem igényelheti vissza az üzemanyag áfáját sem - vázolta az igazgató a kormányzatnál kezdeményezett pótforrás néhány indokát.

A városvezetés által elviekben támogatott paraméterkönyv, menetrend-tervezet kapcsán az igazgató megjegyezte, hogy a kabinet intézkedésére pénteken délután felteszik az anyagot a BKV honlapjára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet által politikailag támogathatónak tartott 2,1 milliárd forintos járatritkítási csomagnak idén csak 700 millió forint körüli, időarányos hatása lesz.
Az igazgató tájékoztatása szerint a kabinet első olvasatban tárgyalt a 4-es metró európai uniós támogatására benyújtandó pályázatról, amit a hó végén véglegesíthet a Fővárosi Közgyűlés.
Nem tárgyalt viszont a városvezetés az Antal Attila BKV-vezérigazgató által kezdeményezett felmentési indítványról. A városvezetés hétfőn jogi szakvéleményt kért a 60 millió forint körüli végkielégítést eredményező közös megegyezéses felmondási kezdeményezésről.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a városvezetés egyetértett azzal is, hogy a hó végén a közgyűlés elé kerüljön a Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett egészségügyi átalakítási program is, amelyről konszenzus alakult ki.

A BKV szakszervezetei által kilátásba helyezett hétfői sztrájk kapcsán az igazgató elmondta, hogy a pénteken délután Nagybecskerekre, majd Szarajevóba utazó Demszky Gábor főpolgármester a sztrájk idejére visszatér Budapestre, majd folytatja külföldi programját. Megjegyezte, hogy a program során meghatározó vajdasági vezetőkkel, köztük Kasza Józseffel is tárgyal a főpolgármester. Közölte, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben nincs tudomásuk arról, hogy a program során tervezett találkozókat bárki lemondta volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását