2024. április 27. - Zita

Repülő trónörökös

Elrugaszkodik a szárazföldtől Vilmos brit trónörökös, a jövő héttől ugyanis a királyi légierő (RAF) pilótatanonca lesz. A 25 éves Vilmos az elmúlt évben a szárazföldi hadsereg hadnagyaként szolgált, miután sikerrel végzett Sandhurstben, az első számú brit
2008. január 4. péntek 15:59 - Hírextra

Hétfőn azonban átkerül a RAF kötelékébe, ahol harci helikopterek, majd repülőgépek vezetését fogja tanulni.

Vilmos ezzel családi hagyományt követ. Apja, Károly walesi herceg - II. Erzsébet királynő legidősebb fia - szintén helikopterpilótaként szolgált a légierőben, csakúgy, mint öccse, András yorki herceg.

András - az uralkodó másodszülött fia - tényleges harci bevetésekben is részt vett a Falkland-szigetek visszahódításáért Argentínával 1982-ben megvívott háborúban, amiért azóta is általános megbecsülés övezi.

Vilmos azonban a tervek szerint csak fél évet tölt a RAF kötelékében, utána a királyi haditengerészet uniformisát ölti magára. Jövőre pedig otthagyja a hadsereget, és főállású királyi családtag lesz, készülve majdani uralkodói - és ezzel hadsereg-főparancsnoki - szerepére.

Arról nincs szó, hogy Vilmost aktív szolgálata idején Irakba vagy Afganisztánba vezényelnék. A brit hadsereg mindkét hadszíntéren a legnagyobb kontingenssel van jelen az Egyesült Államok után.

Vilmos öccse, Harry herceg - aki szintén Sandhurstben végzett, és bátyjáénál tartósabb katonai karriert tervez - mindenképpen szeretett volna egységével tartani, amikor azt tavaly Irakba vezényelték, ezt azonban hosszas mérlegelés után a brit vezérkar megtiltotta.

A döntés előzményeként értesülések terjedtek el arról, hogy az iraki felkelő milíciák külön terveket dolgoztak ki Harry elrablására, sőt meggyilkolására, és a brit hadsereg vezetése szerint ezt a kockázatot nem lehetett vállalni.

A döntést annak idején élesen bírálták az Irakban és Afganisztánban elesett brit katonák hozzátartozói.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását