2024. április 29. - Péter

Szakítólevélből műalkotás

Egy szakítólevélből akár műalkotás is lehet, ha "jó kezekbe kerül": a modern művészet egyik francia ikonja, Sophie Calle, amikor megkapta az "elbocsátó szép üzenetet" kedvesétől, elküldte 107 nőnek, hírességeknek és ismeretleneknek, hogy elemezzék azt, kü
2007. november 16. péntek 08:49 - Hírextra

Sophie Calle-nak nem ez az első ilyen meghökkentő ötlete. 1981-ben szobalánynak vetette fel magát egy velencei szállodába és lefényképezte a vendégek által éppen elhagyott szobákat - ebből lett a Hotel című kiállítása. Két évvel később talált egy telefonnoteszt az utcán, benne a tulajdonos címével. Ő azonban a noteszban lévő telefonszámokat hívta fel, és mindenkit arra kért, hogy meséljenek a tulajdonosról. Így bontakozott ki egy általa soha nem ismert férfi portréja, amelyből sorozatot készített a Libération című francia lapban, majd a beszélgetéseket könyvben is megjelentette.

A 107 címzett között olyan neves személyiségek voltak, mint Jeanne Moreau, Victoria Abril, Laurie Anderson, Maria de Medeiros, a néhai Mitterrand francia elnök "titkos lánya", de akadt közöttük középiskolás diáklány, sportlövő bajnoknő, sakkozó, ügyvéd és pszichiáter is. Calle a velencei Biennálén bemutatott installációjához videó-felvételeket is készített, amelyeken alkotótársnői "eljátszották" a levél okozta lelki sokkot.

Az elemzők természetesen saját egyéniségüket, illetve "szakmai ártalmukat" írták bele dolgozataikba. Volt, aki párhuzamokat vont Jane Austen Emmájával és Dosztojevszkij A Karamazov-testvérek című regényével, egy hírügynökségi újságíró hírként dolgozta fel, egy szexológus orvosi véleményében kifejti, hogy páciensét nem szabad antidepresszánsokkal kezelni, mert a megoldás nem lehet "kémiai jellegű". A kriminológus elkészítette a levélíró férfi szociális fantomképét, egy tanárnő iskolai dolgozatot iratott belőle azzal a kitétellel, hogy találjanak ki a gyerekek más végkifejletet a történetnek. Egy zeneszerzőnő klasszikus hatású zongoradarabot komponált rá, egy megszállott kártyavetőnek a tarot kártyából a Remete, a Bolond, az Uralkodónő és az Akasztott Ember jött ki - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A videók is külön élményt nyújtanak: Jeanne Moreau félhomályban jellegzetes rekedtes hangján méltóságteljes lemondással olvassa a levelet, Victoria Abril egy összetúrt ágyban fekve adja elő, de szerepel benne egy japán színésznő, aki fehér álarccal palástolja érzelmeit, egy indiai táncosnő pedig egyszerűen eltáncolja fájdalmát. Végül egy beszélő papagáj felfalja a levelet.
A szakítólevélből megszületett a fényes, rózsaszín borítású könyv is, amelynek a végén Sophie Calle csak ennyit ír: "Nem haragszom a férfira, aki írta".
És természetesen neki ajánlja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását