2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kiállítják Miska bácsi levelesládáját

Kiállítás mutatja be péntektől az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban (OPKM) Miska bácsi levelesládáját, a Magyar Rádió 30 éven át tartó ifjúsági levelezőműsorát, amely Padisák Mihály nevéhez kötődik.
2007. október 19. péntek 18:13 - Hírextra

A Könyves Kálmán körúti egykori főgimnázium épületében, a Tündérpalotában a megnyitón meghatottan állt Miska bácsi, a volt népszerű rádiós a műsort idéző dokumentumok, egykori levelezők és munkatársak között. A falakon gyűrött, Miska bácsinak szóló levelek, fényképek sorjáznak.

Padisák Mihály, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje 2001-ig, a műsor megszűnéséig gondozta, vezette az adást és levelezett a fiatalokkal. Utána a megőrzött dokumentumokat az OPKM Múzeumi Osztályának adományozta. Ez a dokumentáció egy páratlan sikerű rádióműsor történetén keresztül egyúttal a XX. század második felének krónikája is.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a megnyitón többek között arról beszélt, hogy az ő gyermekkorának is meghatározó eseménye volt Miska bácsi szombati műsora. "Nyílt a levelesláda és kinyíltak a gyermekszívek is" - mondta az Országgyűlés elnöke.

Miska bácsi több mint 50 évig tette a dolgát a magyar nyelvért, a nemzetért, őszintén odafigyelt a gyerekek szavára. Erre az odafigyelésre és egymás felé fordulásra ma is szüksége van gyermeknek és felnőttnek egyaránt - hangoztatta.

Szili Katalin az Országgyűlés Ezüstérmét ajándékozta Padisák Mihálynak.

Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus, a kiállítás rendezője elmondta az MTI-nek, hogy a tárlaton válogatást láthatnak, olvashatnak a látogatók abból a csaknem félmillió levélből, amelyet Miska bácsi kapott nemcsak Magyarországról, hanem az egész Kárpát-medencéből. Sok-sok fényképből is válogattak, gyűrött, foszlott képeket hoztak kiállítható állapotba, mert úgy tartják, hogy ezek kordokumentumok.

Egy-egy fotón látszik a környezet szegénysége, a rogyadozó ajtófélfa, de a szülő arra mégis hajlandó volt, hogy a fotót megfizesse, mert a műsor fontos volt gyermekének, akit Miska bácsi rendszeresen a rádiókészülék elé ültetett - tette hozzá a főmuzeológus.

Ezen kívül láthatók a kiállításon pályázatra érkezett rajzok, illusztrált honismereti írások, adások szövege és forgatókönyvek.

A Miska bácsi levelesládája című kiállítás 2008. május 31-ig tart nyitva a VIII. kerület Könyves Kálmán körút 40. alatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását