2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hommage Á Cziffra György

Ünnepi hangversenyen emlékezik Cziffra György zongoraművészre a Zeneakadémia ifjú tehetsége, Balázs János. A november 22-i koncerten felcsendülnek Beethoven, Schumann művei, valamint egy Mozart és egy Chopin zongoraverseny. Közreműködik a Zeneakadémia Szi
2007. október 22. hétfő 07:56 - Hírextra

"Hommage a Cziffra György" címmel, a 13 éve elhunyt, világszerte elismert zongoraművész emlékére
rendeznek hangversenyt a Zeneakadémia Kistermében. Balázs János, a Liszt Ferenc
Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségű 19 éves növendéke tartja.

Cziffra György 1921-ben született, zenész családban nőtt fel, kivételes tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. 1956. október 22-én Bartók II. zongoraversenyét játszotta az Erkel Szinházban, óriási sikerrel. Ezt követően másnap emigrált családjával. Hamarosan világhírűvé vált. Rövidesen meghívták Franciaországba, ami második hazája lett. 1966-ban elindította a Festival de la Chaise Dieu-t.

Egyetlen fia, ifjabb Cziffra György karmester 1981-ben egy balesetben fiatalon meghalt. A tragédia nagyon megviselte Cziffra Györgyöt, zenekarral többet nem lépett fel és lemezfelvételt sem készített. Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, Magyarország pedig 1993-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta neki.

Balázs János számos nemzetközi zongoraverseny győztese, 15 évesen a nemzetközi Cziffra György zongoraversenyen, majd 16 évesen a nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyen nyert első díjat. 2006-ban jelent meg első szólólemeze a Bmc kiadásában Works By Liszt címmel, most készül második Liszt-lemeze, melyet Japánban készítenek a Sony Classics részére.

2007 elején debütált a Zeneakadémia Nagytermében nagy sikerrel, majd ez év májusában mutatkozott be Japánban, a Kyoto-i nemzetközi zenei fesztiválon.Balázs János Cziffra György legméltóbb, és legelhivatottabb követője, szellemi örököse.

Számos hazai és külföldi városban adott nagy sikerű szólókoncerteket, például Budapest, Sopron, Pécs, Bécs, Graz, Freiburg, München. 2008 elején indul nemzetközi lemezbemutató koncert turnéra Japánba és Németországba. 2007-óta az ORIGO Recording Studios & Musikproduktion GmbH Exkluzív művésze.

2007. november 22-én 19 órakor a Zeneakadémia Kistermében Cziffra György emlékhangverseny.

Müsor: Beethoven : c-moll szonáta op. 13 (pathetique)
Schumann: Carnaval. op. 9
- Szünet -
Mozart: Á-dúr zongoraverseny K . 488
Chopin: Andante Spianato E Grande Polonaise Brillante.

A belépés díjtalan.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását