2024. május 17. - Paszkál

Amerikában hegedül

Kelemen Barnabás hegedűművészt hívták meg az 50. évadját ünneplő Greenwich Symphony Orchestra szezonnyitó koncertjére szombaton és vasárnap, az egyesült államokbeli Connecticut államban. Mindkét hangversenyen David Gilbert vezényel.
2007. október 9. kedd 22:09 - Hírextra

A nyitó program, amely a Virtuozitás a művészetben mottót viseli, végig vonul majd az egész évadon - írta a Greenwich Post című lap.

Kelemen Barnabás, a kiváló, fiatal magyar hegedűművész mindkét koncert második részében lép föl és Jean Sibelius (1865-1957) finn zeneszerző népszerű darabját, a Hegedűversenyt játssza. A mű premierje 1903-ban volt, azután Jascha Heifetz (1901-1987) litván születésű, amerikai hegedűvirtuóz vette ismét műsorára 1930-ban.

A Greenwichi Szimfonikus Zenekar a koncert nyitó darabjául Samuel Barber (1910-1981), az egyik legnagyobb amerikai zeneszerző korai kompozícióját, az 1931-ben bemutatott The School for Scandal című nyitányát választotta.

A zenekar vasárnap Bartók Béla (1881-1945) Concerto Zenekarra című művét fogja játszani. A helyi újság kiemeli, hogy a magyar zeneszerző a fasizmus elől az Egyesült Államokba emigrált, de már nagyon beteg volt. A virtuóz darabot 1944-ben hatalmas sikerrel mutatta be a Bostoni Szimfonikus Zenekar.

Kelemen Barnabásról a lap hangsúlyozza, hogy a 29 éves művész 2002-ben Arany Érmet nyert a mértékadó Indianapolisi Nemzetközi Hegedűversenyen, és kortársai közt az egyik vezető hegedűművész.

Rendszeresen szerepel szólistaként a világ nagy koncerttermeiben híres zenekarokkal, kamaramuzsikál, és a nagy zenei fesztiválok vendége. 2006-ban a Magyar Köztársasági Éredmrend lovagkeresztjét adományozták neki.

A magyar közönség Kelemen Barnabást legközelebb október 23-án hallhatja Sopronban, ahol Brahms Kettős versenyét játssza. Koncertjein egy 1742-ben készült Guarneri del Gesú hegedűn muzsikál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását