2024. május 17. - Paszkál

Folytatódik a sorozat

Második évadját kezdi a Zeneszalon és az MTA Akadémiai Klubjának közös sorozata pénteken este Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében; a tavaly indult széria előadója Szilasi Alex zongoraművész - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.
2007. október 16. kedd 07:05 - Hírextra

A Zeneszalon-estek a Hungaroton Classics és a francia Fuzeau zeneműkiadó gondozásában megjelenő hanglemez- illetve fakszimile kottasorozatot kísérik, amely a 2010-es Chopin-bicentenáriumra a lengyel származású zeneköltő teljes életművét kívánja bemutatni. A Zeneszalon és partnerei így tisztelegnek Fryderyk Chopin munkássága előtt - mondta Práczky István és Sánta Zoltán.

A Zeneszalon ebben az évben további kamaraprodukciókat is kínál az MTA Akadémiai Klub együttműködésével - tette hozzá a klub képviseletében Sánta Zoltán. Folytatják az idén indult kezdeményezésüket, amelynek révén vendégművészek számára adnak teret a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által kínált partnerség keretében.

Meghívták például Adriana Kucerová szlovák operaénekesnőt. Október 29-én este lép föl az MTA dísztermében a fiatal, de Európa legnevesebb színpadain már felfedezett fiatal szoprán énekesnő, aki áriákat énekel Mozart, Donizetti, Rossini és Gounod operáiból.

Szilasi Alex sorozata a pénteki koncerttel második évadjához érkezik. A zongoraművész az olaszországi Parmában született. Zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatórium után a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, ahol tanára Rados Ferenc, Falvai Sándor és Solymos Péter volt. 1977-ben megnyerte az országos zeneiskolai versenyt.

Zongoraművészi diplomáját 1983-ban szerezte. Koncertet adott Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, Törökországban, Angliában, Oroszországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban.

Szilasi Alex 1991-ben megkapta a Magyar Rádió szólistája címet, 1995-ben Milánóban Kawai-díjjal tüntették ki, 2005-ben pedig a Kölcsey-díjban részesült. 1993 óta tanít, számos mesterkurzust tartott magyarországi és külföldi felsőoktatási intézményekben. 2001 óta a franciaországi Edition Fuzeau XIX. századi zongoraműveket megjelentető sorozatának megbízott igazgatója és közreadója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását