2024. május 17. - Paszkál

Hegedűművész a megbecsülésről

A 47 éves hegedűművész, Roby Lakatos 22 éve él Belgiumban, és fellépett a világ legnagyobb és legfontosabb koncerttermeinek többségében. A tehetséget hírneves ősöktől örökölte, s már akkor bizonyította, amikor még járni tanították. Azóta sem felejtette el
2007. október 16. kedd 11:12 - Hírextra

A híres hegedűművészek társaságában, koncertjeiken mindig szívesen mutatkoztak politikusok, rangos közéleti személyiségek. Eldicsekedhetne ezzel a valaha élt legsikeresebb prímásnak, Bihari Jánosnak egyenes ági leszármazottja, Roby Lakatos is, de ő sztárallűröktől mentesen maradt egyszerű cigányzenésznek, aki már kétéves kora óta muzsikál. A zene megszállottjaként mindig új és új hangzást, stílust varázsol elő hegedűiből, hogy zenész barátaival közösen megreformálja a cigányzenét, és létrehozza a zenetudósok számára is műfajilag szinte besorolhatatlant: a klasszikus zene és a dzsessz, a népdal és a filmzene keveredését a cigányzenével, amit az "újító" röviden csak ortodox cigány fúziós zenének nevez.

A világhír és a dicsfény mögött azért némi csalódottság is érződik szavaiban, amikor arról beszél, hogy Magyarországon nem kapnak kellő figyelmet a zenészek.

- A legnagyobbak mind külföldön lettek igazi világsztárrá. Meg kell kerülni a Földet ahhoz, hogy valaki híres emberként térhessen vissza Magyarországra. Nemcsak a zenészek vannak így, más művészek, de például a feltalálók, az orvosok is - kesereg az egyébként mindig vidám és mosolygós hegedűvirtuóz, aki a 100 Tagú Cigányzenekar meghívására jött a magyar fővárosba, hogy egy közös produkciót is előadjon a hírneves, gigászi csapattal. Keserűség azért van benne, mert a világhírnév ellenére meg sem próbálják ezeket az embereket visszacsábítani az országba, mindössze "büszkélkedni" szeretnek velük.

- Nem is hívnak, csak mi akarunk jönni. Hazajövünk, mert valahol motoszkál bennünk, hogy magyarok vagyunk, és szeretnénk idehaza is bizonyítani - magyarázza, s még kiegészíti azzal a tapasztalattal, hogy a zenészek mindig bizonyítani akarnak. - Főleg az öregek. Amikor a muzsikusok elérik a 70 éves kort, már a fiataloknak akarnak példát mutatni, mi fiatalok pedig az országnak. Külföldön mindenki magyarként tart számon, de ha egy-egy belga lemezcég is a közelben van, akkor belgának titulálnak. Ők meg így büszkélkednek velem.

Van is miért! Roby Lakatos kapott már Magyarországtól lovagkereszt kitüntetést, mostani fellépésén pedig Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, mert a román és a magyar népzene ötvözésével új zenei stílust teremtett. Mexikóban összesen hétszer tüntették ki, a negyedik alkalommal megkapta a tiszteletbeli állampolgárságot is. Így lett hármas állampolgár: magyar, belga és mexikói. Kevés olyan ország van, ahol ne lépett volna még fel. A hivatalos tisztelgéseket, kitüntetéseket még hosszan sorolhatná, de ő inkább azt meséli el, hogy Japánban róla mintázták a csokimikulást, és egy bajuszos fánkot is elneveztek róla, míg Franciaországban saját maga készíthette el a nevét viselő férfi és női parfümöt. A megtiszteltetések között említi azt is, hogy egy svájci szponzor jóvoltából három évig játszhatott egy eredeti Stradivarin, amelynek az értéke másfél millió euró volt, meg egy hasonlóan kincsnek számító - szintén olasz - Guarneri hegedűn. Egyszerű okok miatt vált meg tőlük: túl nagy volt a felelősség. Saját hegedűje is olasz mester műve, s ha nem is ennyire értékes, éppoly kitűnően szól.

Hogy hogyan, azt a világ legnagyobb koncerttermének közönsége hamarosan ismét meghallhatja, ugyanis a New York-i Carnegie Hall-ban közösen játszik majd a virtuóz dzsesszénekes Bobby McFerrinnel, és régi álmát valóra váltva közösen zenélhet Itzhak Perlmannal is, aki 15 alkalommal nyert Grammy-díjat, és négy Emmy-díjjal jutalmazták művészetéért, többek közt a klezmer muzsikáért való tevékenységéért.

Roby Lakatos azért keresett új zenei stílust, mert idegesítette, hogy a cigányzenében nem történik semmi, míg más irányzatban haladtak a korral. Különleges zenéje abból az indíttatásból született, hogy a kávéházi cigányzenét színpadra, koncertterembe vigye, de úgy, hogy aki hallgatja, az ne unatkozzon, és máskor is el akarjon menni.

- Kicsit a feje tetejére állítottam a cigányzenét: zenekaromból kivettem a brácsát, amit egy szólógitárral helyettesítettem, aztán betettem egy hangversenyzongorát, majd vibrafont is. Fele ész, fele szív. Így lehet beosztani az erőt, és tudatosan irányítani lelket és a testet egyaránt. Ez kell a jó zenéhez és zenészhez. Aztán olyan zenészeket kerestem, akik professzionális dzsesszt játszanak, csak éppen romák. Ez a zenei fíling az, ami annyira megtetszett a Deutsche Grammophon lemezcégnek, hogy azonnal leszerződtetett. Máig is velük vagyok - enged betekintést a művészi előmenetel titkaiba a hegedűvirtuóz, akit sokan Paganinihez hasonlítva, az ördög hegedűseként is neveznek, bár ő ezt nem szereti, mert véleménye szerint a zene és a tudás isteni eredetű. Ez a tudás pedig nem egyoldalú: remekül zongorázik, bőgőzik, cimbalmozik, de az összes fúvós és vonós hangszeren is jól játszik, ráadásul kiválóan dobol, ugyanis mindig ennek a hangszernek akart a virtuóza lenni. Testvérével, a szintén világhírű dzsessz-tenorszaxofonossal, a Frankfurtban élő Tony Lakatossal sokszor adnak elő együtt dzsesszt, klasszikust, így bátyjának legutóbbi lemezén például három számot játszik.

- Ám ezt csak egyfajta zenei kirándulásnak tekintem, hiszen a klasszikus világban indultam el a zenémmel, meg kell tartanom azt a színvonalat, és azt a kört - szabadkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását