2024. március 2. - Lujza
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Navalnij-ügy - Putyin el akarja tüntetni ellenfelét

A nemzetközi jog és az orosz jogrend tiszteletben tartására szólította fel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vételének külföldi bírálóit hétfőn Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
2021. január 18. hétfő 13:08 - HírExtra

Zaharova Jake Sullivan, Joe Biden megválasztott amerikai elnök leendő nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-bejegyzésére reagált, amelyben az Navalnij azonnali szabadon bocsátását és az ellene elkövetett merénylet elkövetőinek felelősségre vonását sürgette.
    
"A Kreml Navalnij elleni támadása nem csupán az emberi jogok megsértése, de egyben kihívás a hangjukat hallatni akaró orosz emberek ellen is" - fogalmazott Sullivan.
    
"Azt akarom mondani Sullivan úrnak és más külföldi szereplőknek, akik előre bekészített kommentárokat tesznek közzé, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, ne avatkozzanak be szuverén államok jogrendjébe, és foglalkozzanak a saját országuk problémáival" - írta Zaharova a Facebookon.

Navalnijt vasárnap este vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi kezelést kapott, miután augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.

Putyin ezt is megoldotta - átirányíttatta a repülőt
    
A Navalnijt szállító repülőgép nem Vnukovón szállt le, ahol a politikust több mint kétezer támogatója és számos újságíró várta, hanem a seremetyjevói repülőtéren. A vnukovói légikikötő műszaki okokra hivatkozva átmenetileg felfüggesztette a repülőgépek fogadását. A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron vasárnap 69 aktivistát és újságírót vettek őrizetbe.
    
A 44 éves ellenzéki politikus a Seremetyjevo és Moszkva közötti Himki város egyik rendőrparancsnokságán töltötte az éjszakát.
    
Navalnij ellen az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezése alapján december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A szolgálat múlt héten keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.
    
A FSZIN vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad. A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, amikor szeptemberben Szibériába urazott, ahol egybehangzó külföldi vizsgálatok szerint megmérgezték.
    
Az RBK című gazdasági napilapot a vnukovói repülőtér sajtószolgálata úgy tájékoztatta, hogy a létesítmény vasárnap este egy hókotrógép keféjének elakadása miatt nem tudott járatokat fogadni. A közlés szerint a rendkívüli helyzet miatt négy utasszállítót kellett Seremetyjevóba átirányítani.
   
 A Pobeda légitársaság Navalnijt Berlinből Moszkvába szállító DP-936-os járatának 19 óra 20 perckor kellett volna leszállnia Vnukovóban, ehelyett Seremetyjevóban landolt, ahol a politikust az útlevélellenőrzésnél őrizetbe vették. A vnukovói leszállópályát 20 óra 10 perckor tisztították meg, a reptér 20 óra 30-kor tért vissza a rendes működéshez.
    
Hétfőre virradóra egyébként túlterheléses támadás (DDoS) miatt ideiglenesen lebénult a FSZIN honlapja. A szolgálat ezen tett bejelentést Navalnij őrizetbe vételéről.

Koholt vádak, azok ellen akik szembe mennek Putyinnal?
    
Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)
    
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt. Egy másik, az úgynevezett Kirovlesz-ügyben, amelyet 2013-ban indítottak ellene, Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje 2019 júliusában lejárt.

Vajon ki mérgeztette meg?
    
Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "novicsok" típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. Egy nemzetközi sajtótényfeltárás szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg.
    
Moszkva azt állította, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegélyegyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az OPCW-től, de ezeket mindeddig nem kapta meg.
    
Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai csoportfőnöksége nem tartotta indokoltnak, hogy a sajtóhírek alapján vizsgálatot indítson az FSZB munkatársai ellen, akikkel kapcsolatban az SZK szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását