2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kozmetikumok, melyek nem tartalmaznak kőolajszármazékot

Eljön az a pont az életünkben, mikor alaposan megválogatjuk, hogy milyen élelmiszert teszünk bele a kosarunkba, és ezzel készek vagyunk azt hinni, hogy mindent megtettünk a szervezetünk egészségéért. Igen ám, de mi lesz a bőrünkkel?
2019. február 24. vasárnap 20:08 - HírExtra
 
A sok méreganyag, mely elhagyja a testünket az életmódváltást követően távozni fog, és egy részük a bőrünkön keresztül. Természetesen próbálunk megfelelő kozmetikumokat választani, hogy kezeljük a problémát, de biztosak vagyunk-e abban, hogy jól választunk? Manapság sajnos nem elég hinni a reklámokban elhangzott szép ígéreteknek, érdemes a végére járni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a szer, amit épp szeretnénk kipróbálni. Hogy miért? Ennek járunk most utána.

Hogyan jelölik, mi van a kozmetikumban?

Mint minden eladásra kínált termék gyártóinak, a kozmetikumokénak is van egy olyan kötelezettségük, hogy fel kell tüntetniük, milyen összetevőket tartalmaznak a készítmények. Az első helyeken azok az anyagok szerepelnek, amikből a legtöbbet használtak fel a készítés során. Ez leggyakrabban a víz, a kozmetikumok első számú alapanyaga. Az igényes kozmetikumok ismérve, hogy természetes anyagokkal dolgoznak. De előfordulnak kevésbé természetes anyagok, mint az illatanyagok, állagjavítók, színezékek vagy a kőolajszármazékok.

Mit érdemes tudni a kőolajszármazékokról?

A legtöbb kozmetikai szerben előforduló anyag, amely nagyon káros hatással lehet a bőrünkre. A kőolajszármazékok akkor keletkeznek, mikor a nyers kőolajból üzemanyagot készítenek a finomító területén. Tehát ez lényegében egy melléktermék, amit a kozmetika felhasznál, és alapanyagot készít belőle a kozmetikai szerekhez.


Ez az anyag látszatra kellemes tapintásúvá változtatja a bőrt, de valójában teljesen lezárja a pórusokat, aminek igen komoly egészségügyi következményei lehetnek. Például a pattanásos, mitesszeres bőr, de rosszabb esetben megváltozhat az egész szervezetünk hormonháztartása is. Hogy milyen anyagokat érdemes keresni a csomagoláson, azt az ún. INCI táblázatból lehet kikeresni.

Például milyen káros kőolajszármazékokról illik tudni?

Parabén:
elvileg baktériumölő, de bizonyítottan hormonzavart is okoz
Triclosan: elvileg fertőtlenítő, baktériumölő anyag, de nagy egészségügyi kockázatot rejt
SLS (sodium lauryl sulfate): bőrirritáló anyag, pl.: tusfürdőkbe kerül, mint "zsíroldó" anyag
SLES (Sodium Laureth Sulfate): hasonló a SLS-hez

Léteznek-e kőolajszármazék nélküli kozmetikumok?

Igen. Az ún. natúrkozmetikumok jelentős része a kőolajszármazékokat megtagadta és egyszerűen más, természetes anyagokkal helyettesíti. Például, ha természetes alapanyagú arckrémet választanánk, próbáljuk ki az Avokádó citromfüves hidratáló arckrémet a L'ami Natura-tól. Ez a cég csakis olyan, 100%-ban leinformálható, természetes alapanyagokkal dolgozik, melyek használatával biztosra kijelenthetjük, hogy igazi, prémiumkategóriás natúr kozmetikumokat készít minden kedves megrendelőnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását