2023. március 24. - Gábor, Karina
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tokaj: korai szüret, kevés termés, jó minőség

A szokásosnál három héttel korábban megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján. Az idei termés 20-30 százalékkal kevesebb, mint korábban volt, a minőségre azonban nincs panasz. A felvásárlási árak magasabbak, egyebek között azért, mert nőtt a tokaji bor iránti
2007. augusztus 25. szombat 18:46 - Hírextra
A hőség ellenére szombaton délelőtt szorgalmasan szedték a sárgamuskotályt tolcsvai dombokon. Az aszályos nyár miatt idén három héttel korábban kezdődött a szüret. Az idei termés kevesebb lesz, de a minősége biztató. "Apróbb a bogyója, látszik rajta, hogy hiányzik az eső. Egyébként ízre jó, édes" - mondták a szüretelők.

A felvásárlás javában zajlik a Tokaj Kereskedőház Rt.-nél. Akinek nem verte el a jég a termést, jó árat kap érte. Szendei Gergő főborász a Független Hírügynökségnek elmondta, az átlagos évekhez képest valamennyivel magasabb a szőlőár. A korai érésű fajtákért 70 Ft-ot fizetnek kilónként, a sárgamuskotályért - 15 mustfok felett - 100 forintot adnak. Az árak nem csak azért alakultak így, mert kevesebb a szőlő, hanem azért is, mert nagyobb kereslet mutatkozik a tokaji bor iránt.

Tokaj-Hegyalján a szüreti időszak átlagos esetben október végén, az aszúszürettel ér véget. Most lehet, hogy hamarabb befejezik. A termelőknél azt mondják, ha továbbra is ilyen száraz marad az idő, egyetlen szem aszút sem tudnak majd szüretelni. Az aszúszemek ugyanis úgy keletkeznek, hogy a szemek a nedvességtől megrepednek, s a repedésekben az aszúsodásért felelős gomba megtelepedik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását