2024. március 19. - József, Bánk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A kommunikáció fejlődéstörténete: mutogatásból kialakult szavak

Amerikai kutatók azt állítják, bizonyítani tudják, hogy a főemlősök gesztusokkal kommunikálnak. Ezen eredemények betekintést engedhetnek az emberi nyelv fejlődésébe.
2007. május 2. szerda 12:36 - Hírextra
A kutatócsapat a bonobók és csimpánzok azon kéz és végtag gesztikulálásokat elemezték, melyekkel a főemlősök megértetik magukat. Kiderült, hogy a főemlősök sokkal rugalmasabban használják a gesztusokat, mint az arc és hangkifejezéseket.

A kutatók szerint eredményeik alátámasztják azon elméletet, mely szerint az emberi nyelv kézzel történő gesztikulálás során fejlődött ki. A csapat rájött, hogy a főemlős-csoportok különböző gesztusokat fejlesztettek ki a különböző információk átadására, a gesztusok jelentése a kontextustól függ.

Egy hím csimpánz például úgy kérhet ételt egy másik csimpánztól, hogy karját kinyújtja, kezét széttárja. Ám ugyanezen gesztust alkalmazzák, ha a nőstényt párzásra szeretnék invitálni, illetve két hím között egy harc után a kibékülést is jelentheti - mondja Frans de Waal kutató.

A gesztikulálás megtanulásának képessége megkülönbözteti a főemlősöket a majmoktól és a bolygó legtöbb, egyéb fajától. Bár az összes főemlős alkalmaz hang és arckifejezéseket a kommunikálásra, mindössze a csimpánzok, a bonobók, az orangutánok és a gorillák alkalmaznak gesztusokat is, ezen képességen osztoznak az emberrel, közölte a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását