2024. május 4. - Mónika, Flórián

Harmadszor is Kutatók Éjszakája

Látványos kísérletek sokasága mutatja be a fizika és kémia csodálatos világát, a vulkánok rejtelmeit, a meteorológia titkait, az emberi genomot szeptember 26-án, az idén harmadszor megrendezendő Kutatók Éjszakáján,
2008. szeptember 8. hétfő 15:12 - Hírextra
A programsorozatot szervező Tempus Közalapítvány közleménye szerint szeptember 26-án Európa számos országában egyidőben zajlanak majd a szórakoztató tudományos rendezvények, amelyek célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése a fiatalok körében.

Magyarországon 16 város és egyetem háromszáznál több ingyenes rendezvényére várják az érdeklődőket. Bár az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló fesztiváljellegű egésznapos eseménysorozat elsődleges célcsoportja a 10-18 éves korosztály, a tervezett programok "100 éves korig" minden érdeklődőnek rengeteg érdekességet kínálnak.

"Ezen a napon és éjszakán kutatókkal játszhatunk, sportolhatunk, főzhetünk, nevethetünk, énekelhetünk, zenélhetünk, miközben bepillantást nyerünk a tudomány misztikus és titokzatos világába" - áll a közleményben.

Az ismertetése szerint Soprontól Debrecenig látványos kísérletek és mutatványok lesznek az "észbontó" éjszaka során. Idén is ki lehet majd próbálni a repülésszimulátort és a szélcsatornát, Győrben egy bűntény ügyében nyomozhatnak a tudomány eszközeivel a népszerű sorozat, a CSI mintájára, a szegedi Füvészkertben és a Budai Arborétumban pedig akadályversenyt és bújócskát rendeznek izgalmas feladatokkal a növény- és állatvilág témaköréből.

Egerben a természet rendjét és rendezetlenségét vizsgálják majd a látogatók bevonásával. A résztvevők megismerkedhetnek a növények "intim" életével, az állatok viselkedésével, s kutathatják a csillagos égbolt titkait, vagy szaglás, hallás, ízlelés, tapintás útján megkísérelhetik felismerni a gyümölcsöket, gyógynövényeket, madárhangokat és vadállatokat.

Lehet majd robotokkal focizni, s legálisan hackelni, szó esik káoszról és fraktálokról, az intelligens lágy anyagról és az emberi genomról. Kiállítást szerveznek a Bükkábrányban megtalált 8 millió éves mocsári ciprusokról. Részletesen a programról a Kutatók Éjszakájának honlapján (www.kutatokejszakaja.hu)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását