Minden harmadik magyar lisztérzékeny
A Lisztérzékenyek Békés Megyei Egyesülete szeretné elérni, hogy receptre, tehát állami támogatással lehessen beszerezni azokat a speciálisan készített pékárukat és süteményeket, amelyeket a lisztérzékenyek fogyaszthatnak.
2007. február 26. hétfő 00:26 - Hírextra
Magyarországon minden századik ember lisztérzékeny, ennél azonban becslések szerint kétszer-háromszor többen szenvednek ebben a betegségben úgy, hogy nem is tudnak róla. Az a legnagyobb probléma, hogy nem megfelelő a felderítés, a lakosság folyamatos szűrésére lenne szükség - mondta el a Független Hírügynökségnek Seresné Szabó Ágnes, a gyulai Pándy Kálmán Kórház dietetikusa.
A lisztérzékeny beteg szervezete képtelen a búzában, rozsban, árpába és zabban megtalálható glutént felbontani, így ilyen élelmiszereket nem fogyaszthat. A betegségre nincs gyógyszer, a kezelést az egész életen át tartó diéta jelenti. A lisztérzékenyek csak speciális nekik készített élelmiszert fogyaszthatnak, ami tízszer többe kerül, mint a hagyományos lisztből készült ételek.
A Lisztérzékenyek Békés Megyei Egyesülete össze kíván fogni az ország többi hasonló egyesületével, hogy kivívják az állami támogatást és a háziorvosok, a gyermekorvosok fölírhassák ezeket a készítményeket receptre - mondta Szabóné Tóth Tünde, az egyesület képviselője.
Ha a lisztérzékenységet elhanyagolják, vagy nem ismerik fel időben, krónikus betegségek alakulhatnak ki. Így például vérszegénység, vashiány és meddőség. De megnő a spontán vetélés, a cukorbetegség és a daganatos betegségek kockázata is.
Forrás: Független Hírügynökség