Q10 és C-vitamin a fogíny megmentője
Sok embernek keserítik életét a fogínnyel kapcsolatos problémák és az ennek következtében tönkremenő fogak. Pedig vannak módszerek, amelyek segítenek egészségesen tartani a fogínyt.
2007. február 15. csütörtök 08:00 - Hírextra
Mindenki tudja, hogy a fogak ápolása milyen fontos. Kevésbé közismert, hogy az íny és a fogak folyamatos kölcsönhatásban vannak, így az íny rossz állapota negatív hatással van a fogakra. Megdöbbentő tény, hogy több fogat veszítünk el íny problémák miatt, mint fogszuvasodás következtében - írja Kálóczy József, fogszakorvos a házipatika honlapján.
Akinek volt már gondja az ínyével, tudja, hogy ez mennyire kellemetlen panaszokat okozhat, például fájdalom, érzékenység, duzzadtság, ínyvérzés, rossz lehelet, kellemetlen szájíz, stb. Az íny érzékenysége zavarja az ízek érzékelését, az evést és rossz közérzetet eredményez.
Sok páciensem fordul hozzám azzal a kérdéssel, hogy mindezeket hogyan kerülheti el. Azt szoktam tanácsolni, hogy kezdjenek el aktívan tenni azért, hogy egészségesen tartsák ínyüket. Ne várják meg, míg a panaszok gyakorivá és súlyosabbá válnak. Természetesen az alapos fogmosás, a fogselyem használat és a fogkő rendszeres eltávolítása alapvető fontosságú, emellett az íny szövetek kellő tápanyagokkal való ellátása is igen lényeges.
Például a skorbut betegség, mely több száz éve gyakran fordult elő a tengerészek körében, a fogíny fekélyesedését is okozta. Hiába próbálkoztak külsődleges kezeléssel, a megoldást végül az jelentette, amikor megfelelő C-vitamin tartalmú táplálékot vettek magukhoz. Ebből az egyszerű példából is látható, hogy a megfelelő tápanyagok biztosítása az íny egészségének kulcsa lehet. Ezért a szakember olyan vitaminok és más természetes anyagok kúraszerű szedését javasolja, amelyekről tudjuk, hogy jó hatással vannak a fogínyre. Az egyik legfontosabb ilyen tápanyag a Q10 koenzim, amelynek előnyeit több tanulmány kimutatta. A Q10 ugyanis semlegesíti a káros szabadgyökök egy részét, amelyek íny irritációt okozhatnak. Ezek a szabadgyökök étkezések után keletkeznek, amikor a szájüregben maradt élelmiszer bomlásnak indul és ezen kórokozók szaporodnak el. Klinikai vizsgálatok szerint a vérző vagy gyulladt fogínyben kevesebb Q10 koenzim található, mint az egészségesben. A Q10 szedését feltétlenül javasolni szoktam azoknak a pácienseimnek, akiknek gondjuk van az ínyükkel. Hasonlóan fontos tápanyag a már említett C-vitamin és a rutin, amelyek egymás hatását erősítve segítenek egészségesen tartani a kötőszöveteket. A rutin jó hatással van a hajszálerek rugalmasságára, így csökkentheti a fogínyvérzést is. A C- és az E-vitamin antioxidáns hatásuk révén védik az íny szöveteit. A népgyógyászat által régóta használt gyógynövények (pl. kamilla, körömvirág) pedig nyugtatólag hatnak a szájüreg nyálkahártyájára.
Eddig sajnos nem állt rendelkezésre az íny egészségét szolgáló komplex készítmény, ezért pácienseim lehetőségeik szerint hol az egyiket, hol a másikat szedték a fent felsorolt tápanyagok közül. Most forgalomba került egy olyan ínyvédő készítmény, mely ezeket a hatóanyagokat együtt tartalmazza.