2024. február 26. - Edina

Ezekben döntött a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024-es általános választását megelőzően az önkormányzati választási rendszer "bármilyen átalakítására sor kerüljön".
2023. november 29. szerda 17:40 - HírExtra

A testület szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester az első napirendi pontként tárgyalt személyi döntésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatát a képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.
    
A Fővárosi Közgyűlés határozatában emlékeztet arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani.
    
A testület döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is folyószámla-hitelkeretet vegyen igénybe. A képviselők 18 igennel, 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá, hogy az OTP Bank folyószámla-hitelt nyújtson a fővárosnak úgy, hogy a maximális keret januárban 20 milliárd, februárban 30, márciustól szeptemberig pedig 40 milliárd forintos legyen. Szeptembertől a rendelkezésre álló hitelkeret 25 milliárdosra csökken majd.
    
A parkolási övezetekkel kapcsolatban, az egyes önkormányzatoktól érkezett javaslatok alapján a testület - 19 igennel, 9 tartózkodás mellett - módosította a parkolási rendeltet.
    
A IX. kerületben a "C" várakozási övezetet bővítik a Vágóhíd utca - Üllői út Könyves Kálmán Körút - Soroksári út által határolt területtel. A XI. kerületben az Őrmezői térség "D" várakozási övezetből "C" övezetbe kerül, a várakozási idő 3 órában történő maximalizálása érdekében. Továbbá a Hegyalja út - Budaörsi út - Zólyom köz - Zólyomi út - Radvány utca - Breznó köz által határolt területet - beleértve a határoló utakat is - továbbá a Nedecvár utca, Breznó köz és a Muskotály utca teljes hosszát bevonják "C" várakozási övezetbe. A XII. kerületben az Istenhegyi út - Németvölgyi út találkozásánál lévő területet átsorolják a "B" várakozási övezetből "A" övezetbe. A XIV. kerületben a "C" várakozási övezetet bővítik a Csömöri út - Rákospatak utca - Vezér utca - Egressy út - Lőcsei út - Szugló utca - Fűrész utca - Bosnyák utca - Lőcsei út - Csömöri út által határolt területtel, valamint az Örs vezér tér 11-20. mögötti területet is bevonják a várakozási övezetbe.
    
A módosítás értélmében a Csepeli út városhatár és Lámpás utca közti szakaszon este 10 órától reggel 6 óráig kizárják a nehéztehergépjármű forgalmat.
    
A képviselők Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára döntött arról is, hogy a taxiszolgáltatási feladatok komplex ellátását a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) veszi át január elsejétől. Jelenleg a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatáshoz kapcsolódó fővárosi feladatok megoszlanak a BKK és a Budapest Közút között.
    
A Fővárosi Közgyűlés az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesületet nyilvánította a "Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ" elnevezésű pályázat nyertesének. A főváros a közösségi költségvetés keretében a lakossági szavazás eredményeként 250 millió forintot biztosít a központ megvalósítására.
    
A központ célja, hogy az autizmusban érintettek életminősége javuljon, segítse őket képességeik kiaknázásában, támogatást nyújtson hozzátartozóik, környezetük részére. Az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok, felnőttek számára folyamatosan elérhető fejlesztő és közösségi programok és helyszín sem a fővárosban, sem az ország más területén nem működik állandó jelleggel, és ezt a hiátust hivatott a központ most orvosolni - olvasható az elfogadott javaslatban, amely szerint a központ VIII. kerületi Bíró Lajos utca 64. szám alatti bérelt ingatlanrészben kap majd helyet.
    
A nyertes egyesület, amely vállalja a központ létrehozását, kialakítását és hét évig tartó működtetését, feladatául jelölte meg az autizmus szempontú társadalmi érzékenyítést, vizuális és mozgásművészeti, zenei és más tevékenységeket felölelő közösségi és autizmus specifikus programok rendezését.
    
A képviselők a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság kezdeményezésére - közbiztonsági és bűnmegelőzési célból - mintegy 18 millió forintból 16 kamerát telepítenek a Lánchídra.
    
Döntés született arról is, hogy a Lánchíd mindkét végén lévő egy-egy kamerát, valamint a IX. kerületben a Soroksári út és a Kvassay Jenő út kereszteződésében, a Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződésében kihelyezett, jelenleg forgalomtechnikai funkciót ellátó kamerákat a továbbiakban bűnmegelőzési célú térfigyelő kameraként üzemeljék.
    
A közgyűlésen tárgyalták Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) XXII. kerületi polgármester azon indítványát, amelyben azt kezdeményezte, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósíthatósági tanulmányt készüljön egy mobilgát létesítéséről a kerületben található Horgásztelep árvízi védelme érdekében.
    
A testület az előterjesztést a főpolgármester javaslatával módosítva fogadta el. Ebben az áll, hogy a közgyűlés nagy fontosságot tulajdonít a Horgásztelep árvízi védelmének, és az árvízi védekezés megfelelő eszközének kiválasztásához szükségesnek tartja a terület árvízvédelmi szempontú kitettségének vizsgálatát.
    
A testület Pikó András (Momentum) józsefvárosi polgármester kezdeményezésére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Palotanegyedbe tervezett új campusa kapcsán - 18 igen szavazattal, 9-en nem szavaztak - kimondta azt, továbbra is támogatja a beruházást oly módon, hogy fenntartható, a zöldfelületek nagyságát érdemben növelő, a városszerkezetbe illeszkedő közösségi tér is jöjjön létre. A testület egyben felszólítja az építési és közlekedési minisztert, hogy az ügyben haladéktalanul kezdjenek meg társadalmi egyeztetést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását