2024. április 19. - Emma
Tarlós István főpolgármester és Atkári János főtanácsadó sajtótájékoztatót tartott Budapest és a BKV helyzetéről, és a főváros költségvetéséről. Információk elsőkézből.
2011. január 13. csütörtök 15:04 - Tóbiás Gábor, Forján-Vass Máté
Eladósodott a város

Tarlós István hangsúlyozta jelenleg csak a költségvetési koncepciót fogadták el, külön kihangsúlyozva, hogy ebben az ellenzék is támogatta őket. A főpolgármester kijelentette: „üres Budapest kasszája, jelenleg 160 milliárd forint hiányzik belőle.”

Azon híresztelésekre reagálva, miszerint nincs pénz a négyes metró második szakaszára, elmondta: sohasem volt. „Az Európai Unió mégcsak tárgyalni sem hajlandó a finanszírozásról.” Azt viszont kiemelte, hogy a négyes metró első szakasza megépül, igaz csak 2014-re.

Kiemelte azt is: a helyi adók a kerületi önkormányzatokat illetik, új adókat nem tudnak kivetni, ezért nincs plusz forráslehetősége a városnak.



A főpolgármester megemlékezett arról is, hogy azzal vádolják: mindig más számokat mond a hiányra. „Ez azért van, mert a szocialisták hazudtak. Mindig azt az adatot mondtuk, ami éppen kiderült.”

Tarlós István elmondta szigorú költségvetésre van szükség, hogy ne kerüljön csődbe a főváros. Emellett a BKV-ról is megemlékezett: „Ha a BKV hamarosan nem kap pénzt, pénzügyileg be fog dőlni.”

Atkári János főtanácsadó kiemelte, hogy a szocialisták által emlegetett 56 milliárdos hiány azért lett 160 milliárd, mert az előző vezetés ennek a hiánynak a rendezésére fedezet nélküli hitelt vett fel. Emiatt már nem vehet fel a város több hitelt.

Hozzátette a szocialisták valótlan adatokat adtak meg több esetben is. „Túlbecsülték az iparűzési adóból származó bevételeket, nem vették figyelembe a válság hatásait, ami 38,4 milliárd forintos kiesést jelentett. De nem vették figyelembe a válság hatását az ingatlanforgalomnál sem.”

Elmondta azt is, hogy az örökösödési és az ajándékozási illeték eltörlését sem kalkulálta bele rendesen a büdzsébe az előző városvezetés. „Ebben a ciklusban 21 milliárdos hiányra számítunk.”

Atkári cáfolta, hogy az Orbán-kormány intézkedései növelték volna a hiányt. Hozzátette nem csak negatív oldal van, hanem pozitív is: a Moszkva tér rendbetételére hárommilliárd forint jut, a Római parti gátrendszer megépítésére pedig kétmilliárd.



BKV

Tarlós István kitért arra is, hogy tárgyalt Orbán Viktorral és Fellegi Tamással a BKV-ról. Szeretné elérni, hogy az állam vállaljon szerepet a fővárosi közösségi közlekedésben. Hozzátette: a végső szót Matolcsy Györgynek kell kimondani, de az ő támogatása még nincs meg.

„Ha a kormány nem támogatja a BKV-t, akkor szanálni kell az adósságát, és újratervezni a vállalatot.” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy alkalmasnak érzi magát a feladatra. Elmondta: „Jelenleg 77 milliárd forint a BKV banki adóssága és 800 milliárd a belső.”

A főpolgármester arra is kitért, hogy jelenleg 1100 új buszra van szüksége a közlekedési vállalatnak, amit nem tudnak biztosítani, ezért kiszervezik a járatokat külső cégeknek.

„Nem kívánok minden problémával a kormányhoz futni.” – mondta Tarlós István. Azt viszont fontosnak tartja, hogy "szanálják" a BKV-t, és emellé adjanak még 19 millió forintot ebben az évben. Hozzátette:„Nem fogunk közösségi közlekedés nélkül maradni.”

A főpolgármester arra a kérdésre, hogy a leköszönt városvezetésben lesz-e felelősségre vonás a hiány kialakulása miatt, úgy válaszolt: „Erkölcsi problémát látok ebben a kérdésben, nem büntetőjogit.”

Tarlóst megkérdezték az Alstom ügyben is, amire azt mondta: a francia cég elnöke néhány hónapos moratóriumot kért a miniszterelnöktől, hátha sikerül megegyezni.

Hozzátette: „nem érkeztek meg a metró kocsik, a negyvenből három prototípust küldtek csak. Negyven próbautat tettek vele, ezek közül tízszer nem álltak meg, és többször maguktól kinyíltak az ajtók.”



Lesz Sziget idén?


A Sziget fesztivállal kapcsolatban elmondta: „Nincs ingyen ebéd. Nem nyújtunk ingyen szolgáltatásokat. Így is nagy kedvezményt kap a fesztivál, ami várhatóan 1-1,5 milliárd forint között lesz.” Azt is elmondta, hogy lesz olyan rendezvény, amelyik nem kap majd kedvezményt.

A sajtótájékoztató végén kiemelte: „vannak nem kötelező feladatok, amit a főváros ellát. Ezeket nem folytatjuk tovább. Külső megbízási szerződés sem lesz többet, csak indokolt esetben, és akkor, ha én engedélyezem.” A főpolgármester azért döntött így, mert az Állami Számvevőszék sok külsős szerződés miatt tett feljelentést, amit a szocialisták kötöttek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2011. január 13. 16:48
Isten óvjon Tarlóstól! A Sziget Fesztivált is tönkre akarja tenni. Hát milyen ember az ilyen!? Eszem megáll...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását