2023. november 29. - Taksony

A magány is hozzájárulhat a függőség kialakulásához?

Az addikcióban szenvedő embereket sokféle jellemzővel szokták illetni: akaratgyenge, szánalmas, beteg, reményvesztett, kilátástalan… a magányos viszont csak igen keveseknek jut eszébe. Holott ennek is nagy szerepe lehet abban, ha valaki egy élvezeti szer rabjává válik.
2023. október 25. szerda 11:36 - HírExtra

Szenvedélybetegségek más megközelítésben

Az alkohol- vagy drogfüggőket a társadalom többsége megveti, és elkönyveli magában, hogy az illető biztosan azért lett ilyen, mert “unalmában vagy jó dolgában nem tud mit kezdeni magával.” Ez azonban súlyos tévedés. Ezek az emberek ugyanis komoly lelki traumákon mentek keresztül, ami addikcióba hajszolta őket.

A jobbik eset pedig még mindig az, ha az illető hajlandó belátni, hogy segítségre van szüksége, és részt vesz például a Swan Lake Központ alkoholfüggőket kezelő terápiáján.

De mi szükségük van valójában a függőknek a szerre? Nos, ez a kérdés igencsak foglalkoztatta Johann Hari brit újságírót is, ami nem csoda, tekintve, hogy a családjában is jelen volt az addikció.

Johannt felnőttként nem hagyta nyugodni a dolog, ezért 3 évet szánt arra, hogy utazgasson a világban és kutatókkal, orvosokkal, szerhasználókkal, szakemberekkel beszélgessen. Így jött rá végül arra, hogy az addikció létrejöttének nem maga a szer a legfőbb oka, hiszen ez csak egyfajta pótlék szerepét tölti be.

És hogy mit akarnak vele pótolni a függők? Például az emberi kapcsolatokat, a szeretetet, az örömöt, boldogságot, a reményt vagy a sikeres életutat. Persze azt mondani sem kell, hogy ezeket a dolgokat az alkohol vagy a drog sosem adja meg – maximum képzeletben. Ennélfogva a betegek csak egyre lejjebb csúsznak a lejtőn.

Vissza a társadalomba

Johann Hari a fenti felismerése után azon is elkezdett gondolkodni, hogy mi lehet a jó megoldás a függőségek kezelésére. A gyógymódot ő nem az elvonókúrákban vagy a gyógyszerekben látja, hanem sokkal inkább az integrációban.

Vagyis a cél az lenne, hogy segítsünk a betegeknek visszailleszkedni a társadalomba. Támogatni kell őket abban, hogy újra képesek legyenek mély, tartalmas kapcsolatokat kialakítani, és persze helyreállítani azokat, amelyek megromlottak.

A függőség ugyanis megváltoztatja a beteg viselkedését, emiatt az illetőt gyakran még a saját családja is kiveti magából. Hiszen nem tolerálják a részeges kirohanásait, a hirtelen hangulatváltozásait, vagy az elvonási tünetek miatt jelentkező agressziót, hogy csak egy pár példát említsünk.

Ám ha a beteg segítséggel képes lesz visszailleszkedni a közösségbe, és újra szoros, szeretetteli kapcsolatokat kialakítani a hozzátartozóival, az már egy hatalmas lépés a gyógyulás felé.

A család támogatása

Az ember társas lény, ennélfogva nem csoda, ha nehezen viseli a magányt. Egyedül az élet minden kihívása sokkal nehezebb, rossz időszakokban nincs kire támaszkodni, ilyenkor jöhet a képbe a drog vagy az alkohol, mint holmi pótlék.

Ám aki mögött ott áll egy szerető család, az tudja, hogy van kire számítania a bajban, így kisebb az esélye, hogy a szertől reméli a vigaszt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását