2023. november 29. - Taksony

A hosszú hétvégén még nyitva lesz a Pesti alsó rakpart

Koncertek, gyermekprogramok és gyertyafényes vacsora kíséretében idén utolsó alkalommal nyílik meg a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt.
2023. október 19. csütörtök 12:11 - HírExtra

Az október 21–23-i hosszú hétvégén (szombaton, vasárnap és hétfőn is) a rakpartnyitások alkalmával már megszokott útvonalon, az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtótól a Margit hídig lesz bejárható a rakpartszakasz. A nyitott rakpart mára több tízezer ember kedvelt helyszínévé vált, amelyet a tervek szerint jövőre sem kell majd nélkülözniük.

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók ebben az évben utoljára október 21-től 23-ig (szombattól hétfőig) vehetik birtokukba a Pesti alsó rakpartot. A hosszú hétvégén ismét teljes szélességében megnyílik a Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz, ahol a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, a gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét. 

A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre. 

Változatos programok színesítik a záró hétvégét 

A Jane Haining rakparton pihenőpark és ideiglenes köztér várja az arra járókat, a 2-es villamos vágányai alatt pedig nyitva áll a közösségi viadukt. Az idei utolsó rakpartnyitást különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik. A mozogni vágyók tajcsi- vagy jógagyakorlatokat végezhetnek, az érdeklődők megismerkedhetnek a teherbiciklivel, illetve múltidézéssel egybekötött kerékpártúrán vehetnek részt. Lesz még kézműves foglalkozás, közösségi színház, koncertek, gyermekprogramok, hétfőn pedig gyertyafényes vacsora búcsúztatja az idei rakpartnyitást. Mindezekről a Budapest 150 oldalon olvashatók részletek. 

Az érintett rakpartszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától kedd hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. 

• Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni. 

• Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot. 

Tartalmas szórakozást nyújtott az egy hónapos nyári nyitás is 

A népszerű rakpartszakaszt idén először a március 18–19-i hétvégén vehették birtokukba a fővárosiak és az idelátogatók. A hagyománnyá vált hétvégi nyitás fokozódó népszerűségét mutatja, hogy a BKK adatai szerint júniusban átlagosan már több mint 33 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó látogatott ki hétvégenként a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszra. 

Július közepén kezdődött az egy hónapig tartó nyári rakpartnyitás, amelynek idején változatos programok, koncertek, versenyek várták a látogatókat Budapest legszebb panorámájú nyilvános „teraszán”, a Pesti alsó rakpart Eötvös tér és Irányi utca közötti szakaszán. Hétköznaponként átlagosan több mint 10 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó látogatott ki a rakpartszakaszra, és a vizsgálati eredmények azt is megmutatták, hogy a környező utak forgalma mindeközben nem változott, sőt a hidak forgalmában a rakpartnyitás ideje alatt csökkenést tapasztaltak. 

Az egy hónapos esemény lezárását követően, szeptember első hétvégéjétől újra rendszeres a hétvégi rakpartnyitás. A BKK az őszi záró hétvégén is méri a rakparthasználatot, és a kapott adatokat összeveti a nyáriakkal az októberi forgalmi mérések eredményeit összegző közlekedési riportban.

Forrás: BKK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását