2023. december 10. - Judit

Ukrajna további támogatást kér

Ukrajna támogatásra számít a NATO-tagországok részéről az egyik legnagyobb kihívást jelentő ellenállóképesség biztosítására a közelgő tél idején - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben szerdán.
2023. október 11. szerda 12:06 - HírExtra

Zelenszkij - aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral érkezett a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására - azt mondta: mindenekelőtt arról kell beszélni, hogy a tagállamok segítségével Ukrajna kiszoríthassa az orosz hadsereget a határokon túlra, és le lehessen zárni a háborút.
    
Közölte, hogy Ukrajnának "egészen konkrét kérései" vannak eszközök beszerzésére, pontosan meghatározott célok elérése érdekekében. A hatékony légvédelmi rendszerekkel nemcsak az energiahálózat és az emberek védelmét, de az ukrán gabona exportját is biztosítani tudják - mondta.
    
Kijelentette: a nemzetközi közösségben egységre van szükség az emberéletek megmentése érdekében és azért, hogy az agresszoroknak eszükbe se jusson a konfliktus folytatása, esetleges kiszélesítése vagy újabb támadások elkövetése.
    
Jens Stoltenberg köszöntőjében azt mondta: Ukrajna bátorsága ösztönzést jelent arra, hogy a nemzetközi közösség további és azonnali támogatást nyújtson az országnak önvédelmi háborújához.
    
A főtitkár elmondta, a NATO-tagországok védelmi miniszterei a kétnapos tanácskozás során megbeszélik majd a Kijevnek nyújtható további támogatás formáit. A támogatás a kapcsolatok további erősítésére is irányul, egy újabb lépést Ukrajna NATO-tagsága felé - mondta.
    
Tájékoztatott arról is, hogy a tanácskozás második napján Joáv Galant izraeli védelmi miniszter beszámol a hétvégén Izrael és a Hamász iszlamista fegyveres csoport között kirobbant ellenségeskedés részleteiről.
    
A Finnországot Észtországgal összekötő balti-tengeri gázvezetéken, valamint a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen keletkezett sérüléssel kapcsolatban Stoltenberg azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy a NATO kritikus infrastruktúrája elleni támadásról van szó, tehát a keletkezett kár szándékos támadás eredménye, a NATO határozott választ fog adni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását