2024. május 19. - Ivó, Milán

Terrortámadásokat akadályozott meg a kényszervallatás

Nagy-britanniai terrortámadásokat akadályozott meg a "waterboarding", vagyis a terroristagyanús foglyok vízbefojtást imitáló kényszervallatása - mondta egy vezető brit lapnak George Bush volt amerikai elnök.
2010. november 9. kedd 12:35 - HírExtra
Bush, aki új könyve megjelenésének alkalmából adott interjút a The Timesnak, a lap keddi ismertetése szerint kijelentette: az e módszerrel végrehajtott kihallgatások olyan információkat eredményeztek, amelyekkel londoni merényletek előkészületeit lehetett félbeszakítani.

Az előző amerikai elnök szerint e támadásokat elsősorban a Heathrow repülőtér, valamint a felhőkarcolóiról ismert kelet-londoni üzleti központ, Canary Wharf ellen tervezték. "Három emberrel szemben alkalmazták a waterboardingot ... úgy gondolom, ez a döntés életeket mentett meg" - áll a The Times által közölt interjúban.

Bush kijelentette, hogy az imitált vízbefojtásos vallatási módszert nem tekinti kínzásnak, és ma is meghozná a döntést ennek alkalmazásáról, mivel "elnökként az ember feladat az, hogy megvédje országát".

A volt amerikai elnök az iraki háborúról szólva úgy vélekedett, hogy ha Szaddám Huszein egykori iraki államfő - akit az invázió után elfogtak és kivégeztek - még mindig hatalmon lenne, a térségben mára valószínűleg nukleáris fegyverkezési verseny alakult volna ki.

Arra a kérdésre, hogy számít-e még tömegpusztító fegyverek fellelésére Irakban, Bush úgy fogalmazott: tartja magát ahhoz az általánosan elfogadott nézethez, hogy a háború idején Iraknak már nem voltak ilyen fegyverei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását