2024. június 21. - Alajos, Leila

Tiltakoznak az izraeliek a parlament döntése ellen

Izraelben országszerte útelzárásokkal tiltakoznak kedden az izraeli parlament, a kneszet éjjel első olvasatban elfogadott, az ésszerűség jogi elvét korlátozó törvénye ellen, amellyel  megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az "ésszerűségre" hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.
2023. július 11. kedd 14:22 - HírExtra

Kedd reggelre a jogrend átalakítása ellen tiltakozó "Káplán-erők"  - vagyis a tel-avivi Káplán úton a kormány ellen rendszeresen tüntetők parancsnoksága - polgári engedetlenséget hirdetett, melynek részeként izraeli zászlót lobogtatók tízezrei tartották fel a forgalmat az ország számos fontos főútján.
    
A rendőrség őrizetbe vett 42 tüntetőt, számos helyen összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között, és több helyen vízágyút vetettek be. A hét elején több ismert orvos nyilvános levélben arra kérte a rendőrséget, hogy ne alkalmazzanak vízágyút, mert az előző hetek több százezres, szombat esti demonstrációin többen súlyosan megsérültek miatta.
    
A legfőbb ügyész, a kormány több tagja kérésének ellenére, engedélyezte a délutánra meghirdetett tüntetést a Ben Gurion nemzetközi repülőtéren, mert indoklása szerint ezen a közterületen mindenkinek joga van tiltakozni.
    
Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David beszédet mondott, melyben felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a kormánya igazságügyi rendszert átalakító lépései nyomán kialakult "káosz megállítására". Ellenkező esetben - mint mondta - a szakszervezet teszi meg a szükséges lépéseket.
    
A kiberhadviselés háromszáz tartalékosa nyílt levélben bejelentette, hogy felfüggeszti önként vállalt katonai szolgálatát a hétfő éjjeli kneszetszavazás miatt. Korábban hasonlóan nyilatkoztak más tartalékos egységek, köztük a légierő tagjai is.
    
Hétfő éjjel a kneszet plénuma 64-56 arányban első olvasatban elfogadta az ésszerűség elvét korlátozó törvényjavaslatot. A tervek szerint kedden a kneszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottsága elé terjesztik a szöveget, hogy ezzel előkészítsék a második és harmadik olvasatát, valamint végső, törvényerejű megszavazását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását