2024. április 19. - Emma
A magas hitelkamatok erősen visszafogják az ingatlanpiacot, miközben a magasan járó hirdetési árak sem mozgatják meg a vevőket. Az ingatlanközvetítő szerint, ha kamatoknál változás következne be, az jelentős hatással lehetne az ingatlanpiacra, de akad még olyan tényező is, mely árcsökkenést eredményezhet.
2023. május 8. hétfő 08:50 - HírExtra

“Nagyon gyenge három hónapot tudunk magunk mögött, 2023 első negyedévének teljesítménye elég gyászos” - jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Mint szavaiból kiderült, mind a tranzakciószám, mind a kereslet meredek lejtőre került: bizonyos ingatlantípusok esetében akár 50 százalékot meghaladó mértékben. 

Úgy véli, ez a visszaesés annak hatására következett be, hogy a lakáshitelek kamatai magasan járnak, ami mérsékli a vásárlási kedvet, illetve sokak számára lehetetlenné is teszi, hogy saját tulajdonú ingatlanhoz jussanak. Ráadásul az ingatlanárak is irreális szintekre emelkedtek, többek között az építőanyagok drágulása miatt - tette hozzá. 

Az árak kapcsán elmondta, hogy jelenleg a valós értékesítési árak átlagosan 5-10 százalékkal járnak alacsonyabban, mint a hirdetési árak. Sokakban él ugyanis az a “tévképzet”, hogy még mindig a korábbi magas árakon lehet értékesíteni ingatlanokat. Ez azonban nincs így. Ez abból is látszik, hogy jelenleg azok az ingatlanok eladhatók, melyeket reális áron kínálnak, mert a tulajdonosok elfogadják az ingatlanközvetítő szakemberek véleményét és segítségét. 

Megfigyelései szerint azok az ingatlanok, melyeket nem szakmabeli áraz be, jellemzően erősen túlárazottak, ami azt jelenti, hogy esetenként akár a piaci árnál 30-40 százalékkal magasabb hirdetési árakkal találkozhatunk. Ezek az ingatlanok azonban biztosan nem kelnek el ezeken az árakon - szögezte le Tóth Viktória. 

A vevők ugyan megpróbálnak alkudni, de az eladók erre sok esetben nem nyitottak, és nem akarnak engedni az általuk elképzelt árakból. Ha együttműködő a tulajdonos, és hajlandó az alkura, akkor is legfeljebb 2-5 százalékos árengedményt szokott tenni, ami nem minden esetben elegendő. 

Megfelelő árazás esetén viszonylag gyorsan értékesíteni lehet most is az ingatlanokat, tehát 1-3 hónap alatt vevőre találhat egy jól árazott, rugalmas eladó által kínált lakás. Leginkább az egy-másfél szobás, erkélyes lakásokat keresik a vevők az V. és XIII. kerületben - jegyezte meg a Balla Ingatlan szakértője, aki azt is elárulta, hogy ezek ára jelenleg 30-60 millió forint között mozog elhelyezkedéstől és egyéb adottságoktól függően. 

Amit viszont szinte egyáltalán nem keresnek, azok a felújítandó és a nagy alapterületű lakások. Ide sorolhatók még az újépítésű ingatlanok is, melyek átlagos négyzetméterára 1 millió forint felett jár a két kerületben, sőt elérheti akár a 4 millió forintot is. A rendkívül magasra kúszó árak az építőipari költségek növekedésének köszönhetőek, melyet tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés. 

Az említett árakat - sem a használt, sem az újépítésű lakásoknál - nem fizetik most meg a befektetők és a külföldi vásárlók, ugyanis előbbiek csak a mélyen áron alul kínált ingatlanokat keresik, míg a külföldiek szinte csak az eladói oldalon vannak jelen. 

A másik tényező, ami visszafogja a forgalmat: a magas hitelkamatok. A fiatalok szinte csak támogatott hiteleket vesznek igénybe, mint a CSOK és a babaváró. És míg korábban a vevők a vételárnak akár 70-80 százalékát is hitelből finanszírozták, jelenleg inkább csak 20-40 százalékos aránnyal lehet találkozni. Tóth Viktória úgy véli, hogy amennyiben csökkennének a kamatok, úgy az pozitív hatással lenne az ingatlanpiaci forgalomra is. 

A bérlakások piacán viszont emelkedő kereslet tapasztalható, vélhetően az előbb felsorolt tényezők hatására, hiszen aki most nem tud vásárolni a magas árak miatt, az kénytelen bérelni. Az átlagos havi bérleti díjak típustól és lokációtól függően 140-500 ezer forint körül mozognak az V. és XIII. kerületben. 

Az eladási árak a Balla Ingatlan irodavezetője szerint feltehetően stagnálni fognak az elkövetkező hónapokban, hacsak valamilyen külső tényező nem befolyásolja váratlanul a piacot: nem kizárt, hogy tovább bővülhet a kínálat a kényszerből értékesített ingatlanok megszaporodása miatt, ez pedig árcsökkenéshez vezethet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását