2024. április 12. - Gyula

A generatív AI elmossa a fizikai és a digitális világ közötti határvonalat

Az Accenture új kutatása szerint a generatív mesterséges intelligencia (generatív AI) és más, gyorsan fejlődő technológiák összekapcsolják egymással a fizikai és a digitális világot, ígéretes jövőt nyitva az üzleti életben.
2023. április 18. kedd 13:00 - HírExtra

Az Accenture, a Technology Vision 2023-as, „When Atoms Meet Bits: The Foundations of Our New Reality” címmel közzétett kutatásában a fizikai és a digitális világ összefonódásához kapcsolódó technológiai trendeket vizsgálja.  

 
„A következő évtizedet meghatározó három technológiai megatrend – a felhő, a metaverzum és az AI – el fogja mosni a digitális és a fizikai világ közötti határvonalat” – mondta Paul Daugherty, az Accenture Technology csoportszintű igazgatója. „Bár a generatív AI hatása csak később lesz érezhető, a vezetőknek már most el kell kezdeni a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázását, hiszen ezek hasznosításához jelentős beruházásokat kell végrehajtaniuk az adatkezelés, a humántőke és az átfogó működési modellek terén.”

 
A ChatGPT népszerűsége rövid idő alatt meggyőzte a világot arról, milyen mértékben képes a generatív AI fejleszteni az emberek lehetőségeit. Az Accenture becslése szerint hamarosan a munkaidő akár 40%-ában nyelvi alapú mesterséges intelligencia segíti a munkát. A vállalatvezetők 98%-a egyetért abban, hogy a következő 3-5 évben az AI alapmodellek fontos szerepet játszanak szervezetük stratégiájában. 

Az Accenture 2023-as jövőképe négy olyan trendet határoz meg, amelyek kulcsfontosságúak az új valóságban rejlő lehetőségek hasznosításához: 

Generatív AI: az emberi képességeket „másodpilótaként”, kreatív partnerként vagy tanácsadóként támogató generatív AI szinte minden vezető (98%) szerint jelentős kreativitást és innovációt eredményez, valamint új korszakot nyit a vállalati intelligencia történetében (95%).

Digitális személyazonosság: a vezetők 85%-a már nem egyszerűen technikai kérdésnek, hanem stratégiai jelentőségű üzleti szükségletnek tekinti a digitális felhasználók és eszközök hitelesítésének képességét – ez a digitális és fizikai világ közötti átjárhatóság alapja.

Az én adataim, a te adataid, a mi adataink: az AI-ban rejlő lehetőségeket nem lehet teljesen kihasználni, amíg a vállalatok nem kezelik megfelelően adataikat. Ez azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a különálló adatszigeteket, és modernizálni kell az adatkezelést. A vezetők 90%-a úgy véli, hogy az adatok a szervezeteken belül – és iparági szinten is – kulcsfontosságú versenytényezővé válnak.

Gyorsuló fejlődés: gyorsul a tudomány és a technológia közötti kölcsönös visszacsatolás, mindkét terület ösztönzi a másik fejlődését. A válaszadók 75%-a szerint ez a folyamat lehetővé teszi, hogy elkezdődjön a világ nagy kihívásainak megoldása.

Forrás: Chapter4
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását