2024. április 20. - Tivadar

Romániában előretörtek a nők

Romániában csaknem 600 ezer nő tulajdonosa, vagy társtulajodonosa valamely gazdasági társaságnak, a vállalkozó nők aránya 2019 óta 11 százalékkal, 2013 óta pedig 46 százalékkal emelkedett - közölte kedden a Mediafax hírügynökség a KeysFin céginformációs szolgáltató nőnapi elemzését ismertetve.
2023. március 7. kedd 14:09 - HírExtra

Az éves mérlegüket 2021-ben az adóhatóságnál lejelentő helyi cégek közül 167 ezernél a női részvényesek voltak többségben, ezek 171 milliárd lejes (1317 milliárd forint) forgalmat bonyolítottak, ami a 2021-es összes üzleti forgalom 9 százalékát tette ki. A nők által ellenőrzött vállalkozások 94 százaléka úgynevezett mikrovállalat (félmillió eurónál kisebb éves forgalmú kkv), átlagosan 3 alkalmazottja van, és átlagosan évi 150 ezer lejes (11,5 millió forint) nettó nyereséget termel.
   
"Kevés olyan terület van, amelyen Románia az Európai Unió élvonalához tartozik: 2021-ben az azonos munkakört betöltő férfiak és nők közötti jövedelemkülönbség ezek egyike volt. Románia ugyanis a második helyen volt 3,6 százalékkal Luxemburg után, ahol már a nők kerestek többet 0,2 százalékkal" - idézte a Mediafax Diana Florescut, a KeysFin gazdasági elemzőjét.
    
Az utóbbi tíz évben az alkalmazottak száma 17 százalékkal (2,4 millióra) emelkedett a nők, és 12,7 százalékkal (2,7 millióra) a férfiak körében. A legtöbb női munkavállaló a feldolgozó iparban (517 ezer), a kereskedelemben (463 ezer) illetve az egészségügyben és szociális védelemben (337 ezer) dolgozik Romániában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását