2024. április 20. - Tivadar

Az MSZP már készül a választásra

Az MSZP megkezdte a felkészülést az önkormányzati választásokra: ahol nem tudnak megállapodni az ellenzéki pártok, ott előválasztásra van szükség
2022. december 10. szombat 20:07 - HírExtra

Az MSZP megkezdte a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti választásokra történő felkészülést – jelentették be a szocialista párt politikusai szombati sajtótájékoztatójukon. Az önkormányzati választások esetében, ahol nem tudnak a felek megállapodni, az MSZP a legjobb jelölt kiválasztására az előválasztás intézményét ajánlja a demokratikus ellenzéki pártok és a választók figyelmébe.

Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke bejelentette, hogy az MSZP megkezdte a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti választásokra történő felkészülést. „Minden demokratikus párttal, minden civil szervezettel és egyesülettel készek vagyunk együttműködni, ami használ annak, hogy a Fidesz rendszerét gyöngítsük” és használ annak, hogy egy demokratikus országban, egy új Magyar Köztársaságban élhessünk – mondta a szocialista párt politikusa.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke elmondta: azzal, hogy a 2024. évi önkormányzati és EP-választást egy napon tartják a Fidesznek az a célja, hogy a korábban elvesztett önkormányzati pozícióit visszaszerezze, majd hozzátette: ezért nagyon nagy a demokratikus ellenzék felelőssége abban, hogy milyen útitervet választ saját magának. 

A politikai környezet, a választójogi törvény nem változott Magyarországon, a propaganda egyre erőteljesebb, a NER-ben a függőségi viszonyok milliói alakultak ki – hívta fel a figyelmet Kunhalmi Ágnes, majd kijelentette: mindenképpen arra kell törekedni, hogy a demokratikus ellenzék egy jelöltet állítson szembe a fideszes jelölttel.

Az MSZP abban érdekelt, hogy a 2019-ben megszerzett pozíciókat megtartsa, és hogy még több helyen tudjon fordítani. Az önkormányzati választásokon a Fidesz pontosan azt akarja elkerülni, hogy az MSZP által vezetett, sikeres baloldali önkormányzatok eredményeiről legyen szó, helyette „egy vastag brüsszelezés lesz” - fogalmazott az MSZP társelnöke.

Az MSZP a legjobb jelölt kiválasztására az előválasztás intézményét ajánlja a demokratikus ellenzéki pártok és a választók figyelmébe. A párt Választmánya úgy döntött, hogy „kezdjük el felépíteni a 2024-es önkormányzati előválasztás kereteit, kezdjük el az egyeztetéseket az indulásokról és a jelöltekről a többi párttal” – mondta Kunhalmi Ágnes, majd hozzátette: az MSZP nyitott előválasztást szeretne civilek bevonásával. 

Az MSZP Választmánya döntött arról is, hogy a párt elkezdi saját jelöltjeinek bejelentését. Akik már hivatalban vannak, azokat továbbra is támogatja a párt, ahol nem tudnak a felek megállapodni, ott pedig előválasztást javasol az MSZP. 

Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy Székesfehérváron Márton Rolandot indítja a párt polgármesterjelöltnek, Hajdúdorogon Csige Tamást, a főváros XVI. kerületében Csizmazia Ferenc a jelölt, a XVII. kerületben Lukóczki Károly, míg a XXII. kerületben Pajin Bálint. 

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke elmondta, hogy 2024-ben az EP-választásnak azért van különös jelentősége, mert a Fidesz és képviselői Magyarországot lejáratták az Európai Unióban, „elveszítettük a szövetségeseinket és elszigetelődtünk”. Az MSZP elkezdte a felkészülést az európai parlamenti választásokra is, képes és kész arra, hogy önállóan mérettesse magát, de nyitott arra is, hogy a többi demokratikus ellenzéki párttal együttműködésben induljon. „Arra készülünk, hogy szövetségeseket gyűjtsünk és együtt, közösen megváltoztassuk Európát”, melyben a baloldali eszmék, a szolidaritás segíthet – mondta az MSZP társelnöke.

Hiller István elmondta azt is, hogy az év utolsó választmányi ülésére az MSZP Választmányának tagjai több mint száz csomag tartós élelmiszert hoztak rászorulóknak ajándékba. A csomagokat négy település rászorult családjai kapják: Sámod, Kóny, Győrtelek és Esztergályhorváti.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását